Μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Αιτωλοακαρνανία

flood5

Μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις συνολικού ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ξεκινούν άμεσα, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκης, προχώρησε στην υπογραφή τριών συμβάσεων με τους αναδόχους αντίστοιχων έργων.

Ο κ. Φαρμάκης βρέθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 στο πρώην Δημαρχείο Αγγελοκάστρου, όπου συναντήθηκε με τους Δημάρχους Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, με τους οποίους συζήτησε για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα τους ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή σπεύδει όλα τα τελευταία χρόνια να καλύπτει πολυετή ελλείμματα, κάτι που πράττει και με τις τρεις μεγάλες παρεμβάσεις που ξεκινούν άμεσα στις περιοχές των Δήμων Αγρινίου και Ξηρομέρου.

«Πρώτο μας μέλημα είναι πάντοτε η προστασία του τόπου, των ανθρώπων και των περιουσιών. Γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις είναι πολλές και ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έγιναν. Από την αρχή της θητείας μας σπεύδουμε να καλύπτουμε τέτοια ελλείμματα και ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά βέβαια, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που όλοι θέλουμε. Γι’ αυτό συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια και η Περιφέρεια θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας, με ανοικτά αυτιά και μάτια, τρέχοντας με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, για να μπορούν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες να αισθάνονται ασφαλείς στη γη τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αγγελόκαστρο παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σημειώνεται ότι τα έργα που ξεκινούν, αφορούν τα εξής:

Α. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Αχελώο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανταποκρινόμενη στα αιτήματα τοπικών κοινωνιών, αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δρομολόγησε με ταχύτητα όλες τις διαδικασίες προκειμένου να συμβασιοποιηθούν έγκαιρα και εν όψει του χειμώνα να υπάρχουν ενεργές εργολαβίες σε κομβικά σημεία. Ειδικότερα, ξεκινούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Αχελώο, προϋπολογισμού 7,75 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τουλάχιστον 22 σημεία που έχουν εντοπιστεί στα διοικητικά όρια των Δήμων Αγρινίου, Ξηρομέρου και Ι.Π Μεσολογγίου.

Β. Με άλλη εργολαβία αντιμετωπίζονται βλάβες στη διώρυγα Δίμηκου, οι οποίες είχαν εκδηλωθεί έπειτα από ακραία καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι παρεμβάσεις που θα εκτελεστούν σε τουλάχιστον πέντε θέσεις κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά από πιέσεις του παρελθόντος. Θα αποκατασταθούν τα σημεία που είχαν αποσαρθρωθεί ή είχαν ολοκληρωτικά αποσαρθρωθεί από την πίεση του υδάτινου φορτίου. Σημειώνεται ότι η διώρυγα Δίμηκου αποχετεύει το υδάτινο πλεόνασμα της λίμνης Λυσιμαχείας και κατ’ επέκταση της λίμνης Τριχωνίδας μέσω της ενωτικής τάφου στον ποταμό Αχελώο. Το έργο αποκατάστασης βλαβών έργων υποδομής στη Διώρυγα Δίμηκου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας είναι προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Γ. Ακόμη, με 734.000 ευρώ χρηματοδοτείται το έργο «αποκατάσταση βλαβών έργων υποδομής αποστραγγιστική τάφρου Οζερού Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας», προκειμένου να εκτελεστούν έργα αποκατάστασης των αναχωμάτων και απομάκρυνση της υδροχαρούς βλάστησης καθώς και έργα αντιστήριξης (λιθορριπή) του παράλληλου ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Σημειώνεται ότι η αποστραγγιστική τάφρος της λίμνης Οζερού αποχετεύει το υδάτινο πλεόνασμα της λίμνης στον ποταμό Αχελώο

ΠΗΓΗ

Νεότερη Παλαιότερη