Τσαβούσογλου: Ανοίξαμε νέα σελίδα με την Ελλάδα μετά τον σεισμό

Σε νέα φάση φαίνεται πως μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη διπλωματία των σεισμών να αντικαθιστά το πολεμικό κλίμα που κυριαρχεί εδώ και τρία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και τις πληγείσες περιοχές, τα θερμά λόγια του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο εναγκαλισμός τους, αποτυπώνουν πως η ρητορική του μίσους και οι απειλές παραμερίζονται όταν μπαίνει μπροστά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Τον θετικό αντίκτυπο της αλληλεγγύης που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ επιβεβαίωσε και σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στην Άγκυρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ισραήλ για τη στήριξη που προσέφερε, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά και στην Ελλάδα.

«Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Efharisto poli file»

Ύμνοι της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hyrriyet για τους άνδρες της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός.

«EFHARISTO POLI FILE» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο τίτλο της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hyrriyet με το οποίο ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συνδρομή και τη βοήθειά της προς τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στην επιστροφή των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. «Η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης που ήρθε να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό, ολοκλήρωσε το έργο της και επέστρεψε στην Ελλάδα μια εβδομάδα αργότερα» αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο προβάλλει επίσης τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ στα ΜΜΕ, Δημήτρη Ρούσσου ο οποίος ανέφερε: «Ό,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία».

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό όπου η ελληνική ΕΜΑΚ διέσωσε από τα συντρίμμια την επόμενη του σεισμού ένα κοριτσάκι 6 ετών στην Αντιόχεια. Μάλιστα για το σχετικό περιστατικό η εφημερίδα δημοσίευσε και σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο με άνδρες της ΕΜΑΚ να ξεσπούν σε επιφωνήματα χαράς και εναγκαλισμούς μετά την διάσωση της 6χρονης.

toyrkias23.jpg
Το εξώφυλλο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hyrriyet

Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα προβάλλεται επίσης στο σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ. «Σαν ήρωες υποδέχτηκαν στην Αθήνα, την ελληνική ομάδα διάσωσης (ΕΜΑΚ), που διέμειναν στην Τουρκία για μια εβδομάδα και έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Πηγή

...
Νεότερη Παλαιότερη