Κυκλώνας στη Νέα Ζηλανδία: Πλημμύρισαν σπίτια, κάτοικοι κολυμπούσαν για να σωθούν

Νέα Ζηλανδία: Σκηνές βιβλικής καταστροφής από τον κυκλώνα Γκάμπριελ. Πολίτες αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν για να σωθούν απο τις σαρωτικές πλημμύρες, ενώ η

κυβέρνηση κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία

Κάτοικοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν για να γλιτώσουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια στη Νέα Ζηλανδία από τον κυκλώνα «Γκαμπριέλ» που έπληξε τα βόρεια της χώρας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της καταστροφής, μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία.

Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς λέει ότι η καταστροφή είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία εδώ και έναν αιώνα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 225.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα την Τρίτη. Ένας πυροσβέστης παραμένει αγνοούμενος αφού εξαφανίστηκε σε κατολίσθηση στο Μουριβάι, δυτικά του Όκλαντ. Ένας δεύτερος πυροσβέστης που εμπλέκεται τραυματίστηκε σοβαρά, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Οι ζημιές από την καταιγίδα ήταν πιο εκτεταμένες στις παράκτιες κοινότητες στην μακρινή βόρεια και ανατολική ακτή του βόρειου νησιού – με τις περιοχές Hawke’s Bay, Coromandel και Northland να είναι στο επίκεντρο της καταστροφής. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού των 5,1 εκατομμυρίων της Νέας Ζηλανδίας ζει σε πληγείσες περιοχές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι κάτοικοι στο Hawke’s Bay έπρεπε να κολυμπήσουν μέσα από τα παράθυρα της κρεβατοκάμαρας για να γλιτώσουν καθώς τα νερά πλημμύρισαν τα σπίτια τους. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής ότι μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα για εβδομάδες.

Αεροφωτογραφίες από τις πλημμυρισμένες περιοχές δείχνουν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε στέγες, περιμένοντας τους διασώστες. Το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς περιλαμβάνει ξεριζωμένα δέντρα, λυγισμένα φώτα και κατεστραμμένους στύλους δρόμου, καθώς και μία σειρά από πλημμυρισμένα σπίτια.

Η αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας έδωσε στη δημοσιότητα δραματικές φωτογραφίες αξιωματούχων που διέσωσαν έναν ναύτη, το γιοτ του οποίου παρασύρθηκε στη θάλασσα. Εντοπίστηκε στα ανοιχτά του Great Barrier Island μετά από ολονύκτια αποστολή έρευνας, δήλωσαν οι αρχές.

Στο Ώκλαντ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν επίσης προσέλθει σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Η σοβαρότητα και η ζημιά που βλέπουμε είναι πρωτοφανείς εδώ και μία γενιά», είπε ο Χίπκινς την Τρίτη. «Εξακολουθούμε να καταγράφουμε τις επιπτώσεις του κυκλώνα. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο αντίκτυπος είναι σημαντικός και είναι ευρέως διαδεδομένος»

Κηρύσσοντας την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, Κίραν ΜακΆνουλτι, χαρακτήρισε την καταιγίδα «πρωτοφανή». Οι αρχές έχουν δεσμευτεί για βοήθεια ύψου 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων, για να στηρίξουν όσους επλήγησαν από την καταστροφή.

Η Νέα Ζηλανδία έχει κηρύξει προηγουμένως εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο σε δύο περιπτώσεις , κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19 και μετά τον σεισμό του Christchurch το 2011. Η κυβέρνηση έχει αποδώσει το μέγεθος της καταστροφής στην κλιματική αλλαγή. Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ έπληξε τη Νέα Ζηλανδία μόλις δύο εβδομάδες μετά τις άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην ίδια περιοχή, που σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, MetService, την Τρίτη ανέφερε ότι το Όκλαντ είχε λάβει περίπου το ήμισυ των ετήσιων βροχοπτώσεων μόνο τις πρώτες 45 ημέρες του 2023. Η MetService αναφέρει ότι οι συνθήκες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες και οι προειδοποιήσεις για έντονες βροχοπτώσεις αίρονται για ορισμένες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει ότι ο άνεμος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές.

Πηγή

...
Νεότερη Παλαιότερη