Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα μυστικά, οι αλλαγές και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε 50 περίπου ημέρες, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από

περίπου 8.500.000 φορολογουμένους.

Στις εφετινές δηλώσεις οι κωδικοί στα έντυπα της εφορίας θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ και οι φορολογικές κλίμακες δεν θα αλλάξουν για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν εφέτος.

Το σημαντικό είναι ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και αφορούν μισθούς του ιδιωτικού τομέα, κέρδη από ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικά εισοδήματα, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ. δεν θα επιβαρυνθούν κατά την εκκαθάριση των εφετινών δηλώσεων με την εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για μισθούς του δημόσιου τομέα και συνταξιούχους.

Παραδοσιακά, οι πρώτοι που σπεύδουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι όσοι διεκδικούν πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία βασίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια που προκύπτουν από την εκκαθάριση των εντύπων της εφορίας. Κατά συνέπεια, όσο νωρίτερα ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις τόσο πιο σύντομα θα λάβουν τα σχετικά επιδόματα.

Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σταδιακά θα αρχίσει να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Από εφέτος οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν προσυμπληρωμένο και το έντυπο Ε3 ώστε να αποφύγουν κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να «πειράξουν» έσοδα και δαπάνες. Από τη στιγμή που τα στοιχεία τους είναι περασμένα ηλεκτρονικά, δύσκολα θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την εφορία. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως αν κάποιος υποβάλει άμεσα τη φορολογική δήλωσή του ή στα τέλη της καταληκτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τον νόμο), ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ έως τα τέλη Ιουλίου με έκπτωση 3% είτε σε 8 άτοκες δόσεις, με την 1η να πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Για τα εισοδήματα του 2022, όπως συνέβη και για του 2021, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν συγκεντρώσει το 30% του δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματός τους σε αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί είτε μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) είτε μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής (e-banking).

Μόνο την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού το κράτος είχε δώσει τη δυνατότητα για λιγότερες αποδείξεις. Για τα περυσινά εισοδήματα ισχύει κανονικά ό,τι προβλέπει ο νόμος. Οσοι δεν εμφανίσουν σε αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα το 30% του εισοδήματός τους κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων που τελικά συγκέντρωσαν.

Ομως, στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν για πρώτη φορά να δηλώσουν και μία ξεχωριστή κατηγορία αποδείξεων που τους προσφέρει έκπτωση από το εισόδημά τους έως και 5.000 ευρώ, γεγονός που μπορεί να φέρει μείωση της φορολογίας από 450 έως 2.200 ευρώ, ανάλογα με τον φορολογικό συντελεστή στον οποίο υπάγονται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενεργοποιείται το 2023 η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από τις συναλλαγές αυτές αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών. Οι αποδείξεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού κ.ά.

Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιοριστεί στο 80%. Οσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματιών και επιχειρήσεων, παραμένει αμετάβλητο στα 650 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Κατά την εφετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων περίπου 2.000.000 φορολογούμενοι. Αφορά εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα πραγματικά εισοδήματά τους και γι’ αυτό φορολογούνται βάσει των τεκμηρίων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το τεκμήριο διαβίωσης για τους άγαμους που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και για τους έγγαμους σε 5.000 ευρώ και αθροίζονται στα εν λόγω τεκμήρια η κατοχή ή ενοικίαση κατοικίας, η χρήση – συντήρηση ΙΧ αυτοκινήτου, οι δόσεις δανείων για στεγαστικά, καταναλωτικά, τα σκάφη αναψυχής όπως είναι τα φουσκωτά, πολυεστερικά κ.λπ. και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη