Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Κίνα και τα μέτρα στην Ευρώπη

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα ώστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να

εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα

Ο κορονοϊός συνεχίζει και η Ευρώπη λαμβάνει ξανά μέτρα λόγω της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί ενημέρωση από την Κίνα τη στιγμή που αρκετές χώρες στην Ε.Ε. λαμβάνουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων λόγω της πανδημίας.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα ώστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα πριν, μάλιστα, από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Με την Κίνα να εγκαταλείπει την πολιτική «μηδενικής COVID», χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιαπωνία εφαρμόζουν πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανέλαβε δράση, επιβάλλοντας υποχρεωτικούς ελέγχους για ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα και αφήνοντας την ΕΕ να αγωνίζεται για μην επαναληφθεί η ασύνδετη απάντηση που χαρακτήρισε μερικές από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.

Τι ζητεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε χθες Παρασκευή συνομιλίες με Kινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη χώρα τους και τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

«Συνάντηση υψηλού επίπεδου έλαβε χώρα την 30ή Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση και να προσφερθεί η ειδημοσύνη και η υποστήριξή του», εξηγεί ανακοίνωση Τύπου του υγειονομικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών. Ακόμη, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει την αλληλούχηση του γονιδιώματος, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση του αντίκτυπου. Εξέφρασε τη βούλησή του να προσφέρει υποστήριξη στα πεδία αυτά, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό ώστε να διαλυθούν οι δισταγμοί», προστίθεται στο κείμενο.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν έπειτα από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κάλεσε επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.

Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα των 1,41 δισεκ. κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.

Μόνο με αρνητικό τεστ θα δέχεται Κινέζους ταξιδιώτες η Γαλλία

Οπως, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Οι εφημερίδες «The Times» και «The Telegraph» γράφουν σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ενώ το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τη νέα πολιτική της αναφορικά με τις αφίξεις από την Κίνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο μετά από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα. Εκτός από το αρνητικό τεστ, έως και το 1/5 αυτών που φτάνουν από την Κίνα θα εξετάζονται κατά την άφιξη τους.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να παρενέβη για να επιβάλλει τα υποχρεωτικά τεστ. Οι Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν αγανάκτηση με την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων από την Κίνα, γεγονός που εμποδίζει τις προσπάθειες για την παρακολούθηση της πιθανής εμφάνισης επικίνδυνων παραλλαγών.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη επίσημα την απόφασή της και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Στον ίδιο «δρόμο» της πρόληψης και το Ισραήλ

Το Ισραήλ επίσης ανακοίνωσε την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, κατά την οποία «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid».

Ο υπουργός ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Σε επιφυλακή η Ιταλία για λήψη νέων μέτρων

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Σε περίπτωση επιδείνωση της κατάστασης, η Ιταλία μπορεί να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ , το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα.

Ακολουθεί η Ισπανία σε μέτρα για τον κορονοϊό

Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για το επίπεδο των ελέγχων στην Κίνα και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους. Η Ισπανία γίνεται η δεύτερη, μετά την Ιταλία, χώρα του μπλοκ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησε στην ανακοίνωση ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από την Ισπανίδα υπουργός Υγείας.

«Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.

Τη Δευτέρα θα αξιολογήσει την κατάσταση το Βέλγιο

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αρχές του Βελγίου. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορονοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1. Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν πώς μπορεί το Βέλγιο να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους.

Το αμερικανικό σχέδιο για έλεγχο στα λύματα

Με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στην Κίνα να αποτελεί το νέο πεδίο παγκόσμιας ανησυχίας για τους επιστήμονες που διαμαρτύρονται και για την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο, το αμερικανικό CDC φαίνεται πως δρομολογεί σχέδιο που θα στοχεύει στον καλύτερο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού από τις ταξιδιωτικές αφίξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το US Centers for Disease Control έχει στα «σκαριά» σχέδιο που θα περιλαμβάνει ελέγχους σε δείγματα από τα λύματα των επιβατών στα αεροσκάφη που φτάνουν στις ΗΠΑ από διεθνείς πτήσεις, κυρίως δε, από την Κίνα.

Το αμερικανικό Κέντρο δεν ανησυχεί τόσο για την αναζωπύρωση της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ όσο κυρίως για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Το τελευταίο είναι, άλλωστε, αυτό που φοβάται ευρύτερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεδομένης της απροθυμίας του Πεκίνου να προσφέρει περισσότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και τα νέα κρούσματα που καταγράφει.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας, Κρίστεν Νόρντλαντ, «η προηγούμενη επιτήρηση των λυμάτων του Covid-19 έχει δείξει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και η επιτήρηση των λυμάτων του αεροπλάνου θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια επιλογή».

Το σχέδιο θα έρθει να προστεθεί στο προληπτικό μέτρο της απαίτησης αρνητικού τεστ κορονοϊού, κάτω των δύο ημερών, για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Όμως, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως τα αρνητικά τεστ είναι ανεπαρκή σε σύγκριση με τα πολύτιμα στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ο έλεγχος των λυμάτων.

Παράλληλα ο έλεγχος στα λύματα έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για τον εντοπισμό νέων υπο-παραλλαγών, που βέβαια είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των διεθνών αρχών, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμφάνισης μιας μετάλλαξης που θα είναι πολύ πιο μεταδοτική, φονική και ανθεκτική σε εμβόλια και θεραπείες.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη