Τσαντ: Ο Άγιος Βασίλης έφερε δώρα σε παιδιά καταυλισμού προσφύγων

Συγκινητικές στιγμές από την άφιξη του Άγιου Βασίλη

Η Ενριέτ Μπάτναν, μια 37χρονη πρόσφυγας από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,

δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει χριστουγενιάτικο δώρο στον γιο της Έντουαρντ, μαζί με τον οποίο διέφυγε από την πατρίδα της το 2017.

Τον έντυσε όμως με την παραδοσιακή του φορεσιά, ώστε να μπορεί να συναντήσει τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων του Ντέμπο, στο νότιο Τσαντ, την Τετάρτη, φέρνοντας δώρα στα παιδιά.

Ο Έντουαρντ αποδείχθηκε ότι βρισκόταν και αυτός στον κατάλογο του Άγιου Βασίλη με τα καλά παιδιά και έτσι πήρε το πρώτο του δώρο από τότε που πήγαν με την μητέρα του στον καταυλισμό προσφύγων πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

“Χαίρομαι που τον βλέπω να γελάει, να διασκεδάζει και πάνω από όλα να παίρνει χριστουγεννιάτικα δώρα”, είπε η μητέρα του.

Ο Έντουαρντ είναι ένα από τα περίπου 300 παιδιά που μετείχαν στην γιορτή “Χριστουγεννιάτικο Δέντρο” που διοργάνωσε το Refugees and Host Families Support Project της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο καλύπτει βασικές ανάγκες εκτοπισμένων και εργάζεται για την επέκταση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας στους καταυλισμούς.

Η συντονίστρια για την περιφέρεια του προγράμματος αυτού της Παγκόσμιας Τράπεζας Λιλιάν Γκάντα Κάντια Κόσι, η οποία είχε την ιδέα για την διοργάνωση της γιορτής “Χριστουγεννιάτικο Δέντρο”, είπε ότι η εκδήλωση αυτή είχε στόχο να προσφέρει μια στιγμή χαράς στα παιδιά του καταυλισμού, να τα βοηθήσει να ξεχάσουν για λίγο τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν.

“Η ζωή των παιδιών στους καταυλισμούς προσφύγων δεν είναι εύκολη”, είπε. “Υφίστανται ψυχικά τραύματα (…) Δεν έχουν ηρεμία και ησυχία”, συνέχισε.

Για πολλά παιδιά στον καταυλισμό του Ντέμπο, όπου ζουν άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από συγκρούσεις στην κεντρική Αφρική, η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, όπως άλλα παιδιά σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ... ...
Νεότερη Παλαιότερη