Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες από εγκεφαλικά επεισόδια

Με σημαντική ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, ημερίδα με θέμα «Εγκεφαλικό επεισόδιο. Όλα όσα θες να μάθεις». Την ημερίδα διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ» με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συμμετείχαν με ομιλίες τους έγκριτοι επιστήμονες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αναγνώριση των συμπτωμάτων, τις θεραπείες και την αποκατάσταση της νόσου.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο απειλεί 1 στους 4 ανθρώπους και πλέον έχει καταστεί ως η νούμερο ένα αιτία αναπηρίας, αφού σήμερα το έχουν υποστεί 9 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. μέχρι το 2040, δηλαδή να αυξηθεί κατά 35%!

Το 80% των εγκεφαλικών μπορούν να προληφθούν αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει και γι’ αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση για τα σημάδια τα οποία δείχνουν ότι ένας άνθρωπος παθαίνει εγκεφαλικό ώστε να υπάρξει άμεση δράση και μεταφορά στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα νευρολογικά νοσήματα καθώς και μια κύρια αιτία αναπηρίας των νοσούντων. Είναι προφανές λοιπόν ότι το φορτίο και το κόστος που επιφέρουν τα εγκεφαλικά σε ατομικό, οικογενειακό, αλλά και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο είναι τεράστιο. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε κυρίως μέσω της πρόληψης και της ενημέρωσης, τις πιθανότητες να υποφέρει κάποιος από τις συνέπειες, όπως δυστυχώς συχνά βλέπουμε να γίνεται από εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγχαίρω την «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ», που ανοίγει δρόμους για την ενημέρωση, την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Δρόμους ευαισθητοποίησης που ως θεματοφύλακες φροντίζουν με τη μεγάλη τους προσφορά τιμώντας τη μνήμη της γνωστής σε όλους μας Σίας, τα παιδιά της Σοφία και Γιώργος, αλλά και η Μαρία με τη Νίκη που η συνδρομή τους είναι αξιοσημείωτη» ανέφερε στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Νεότερη Παλαιότερη