Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα που ενώνει Ρωσία και Κριμαία

Έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε σιδηροδρομική γραμμή στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Τη στιγμής της έκρηξης στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, φέρεται να κατέγραψε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που δημοσιεύουν λογαριασμοί στο Telegram.

Η μεγάλη έκρηξη φέρεται προκλήθηκε από βυτιοφόρο βαγόνι, σε μια από τις διακλαδώσεις της σιδηροδρομικής γραμμής, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Στο σημείο προκλήθηκε φωτιά.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ενώ τα σιδηροδρομικά δρομολόγια διακόπηκαν.

Ο Όλεγκ Κριούτσκοφ, σύμβουλος του επικεφαλής της Κριμαίας, δήλωσε ότι μια δεξαμενή καυσίμων έχει πιάσει φωτιά σε ένα από τα τμήματα της γέφυρας, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, η γέφυρα δεν έχει υποστεί ζημιές.

Η ατμομηχανή του τρένου και μέρος των βαγονιών ρυμουλκήθηκαν στον σταθμό Κερτς μετά την έκρηξη. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε ότι η φωτιά δεν έχει επηρεάσει τη ναυτιλία μέσω του στενού του Κερτς. Χρήστες του Διαδικτύου στο σημείο της πυρκαγιάς μοιράστηκαν πλάνα που προφανώς δείχνει ένα τρένο βυτιοφόρο να φλέγεται. Ενώ η φωτιά καίει στις γραμμές του τρένου της γέφυρας, ένα ολόκληρο τμήμα του οδοστρώματος της γέφυρας έχει προφανώς καταρρεύσει. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον η έκρηξη σχετίζεται με ουκρανική στρατιωτική δραστηριότητα.

Το τελευταία διάστημα ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις σε υποδομές και στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία, την οποία έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η έκρηξη οφείλεται στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, προσθέτοντας πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας.

«Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.

Η γέφυρα είναι εξαιρετικά συμβολική για τη Ρωσία και μια σημαντική οδός υλικοτεχνικής προμήθειας για τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και στη νότια κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Έχει μήκος 19 Χλμ. και είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Ρωσία. Η οδική γέφυρα εγκαινιάστηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 15 Μαΐου 2018 και άνοιξε για τα οχήματα στις 16 Μαΐου (και για φορτηγά την 1η Οκτωβρίου).

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο Ποντόλιακ, πάντως, «χαιρέτισε» το γεγονός. «Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Όλα τα παράνομα πρέπει να καταστραφούν, ότι κλάπηκε πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, ότι κατέλαβε η Ρωσία πρέπει να απελευθερωθεί», έγραψε στο twitter.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη