Συντάξεις: Σχέδιο να καταβληθούν οι αυξήσεις τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, μελετάται το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε η αύξηση του 7% στις συντάξεις να καταβληθεί τον

Δεκέμβριο.

Σχεδιασμό για να επισπευσθεί η διαδικασία για την καταβολή των αυξήσεων στους συνταξιούχους υλοποιεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, μελετάται το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε η αύξηση του 7% να καταβληθεί τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2023, όταν και θα «κλειδώσουν» οι προβλέψεις για τη φετινή πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η αύξηση 7% στις συντάξεις θα καταβάλλονταν το Μάρτιο του 2023, με αναδρομική ισχύ από την Πρωτοχρονιά.

Η αύξηση των συντάξεων θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

Η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, ωστόσο, που είναι σταθερού ποσού για όλους, θα επηρεάσει τόσο τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν – όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση – από 1/1/2023, όσο όμως και τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά τη βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους. Ετσι και οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το 2023 και μετά θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.

Για παράδειγμα, αν η αύξηση των συντάξεων κλειδώσει στο 7% τότε θα αυξηθεί 7% η Εθνική Σύνταξη και 7% η ανταποδοτική σύνταξη. Με αυτό το σενάριο, η Εθνική Σύνταξη που είναι σήμερα στα 384 ευρώ με 20ετία και στα 346 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί στα 411 ευρώ για όσους δικαιούνται πλήρη Εθνική Σύνταξη (πάνω από 20ετία ασφάλισης) και 370 ευρώ για όσους φεύγουν με 15ετία.

Ως προς το ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξή τους, αυτοί είναι οι εξής:

Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά).

Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης.

Αυτοί που θα δουν λογιστική και όχι πραγματική αύξηση θα είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13/5/2016), οι οποίοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη