Αυξάνονται τα νέα «φέσια» στην εφορία

Στις λίστες της εφορίας με χρέη έως 500 ευρώ βρίσκονται σήμερα πάνω από 2,4 εκατ. φορολογούμενοι ή έξι στους δέκα οφειλέτες του Δημοσίου με τον αριθμό τους να αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Η ακρίβεια «ροκανίζει» τα εισοδήματα και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.

Επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ που πραγματοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνει σημαντική αύξηση των μικροοφειλετών και συγκεκριμένα των φορολογουμένων που χρωστούν στην εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Μέσα σε έναν χρόνο, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 692.413 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού, η αύξηση των οφειλετών σχετίζεται με την αλλαγή του χρόνου βεβαίωσης και πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το τρέχον έτος και επομένως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη διαταραχή της εποχικότητας που καταγράφεται στη μεταβολή του πλήθους των οφειλετών.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι 8.862 μεγαλοοφειλέτες. Ο καθένας χρωστάει πάνω από 1 εκατ. ευρώ στην εφορία ενώ όλοι μαζί έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο με 90 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 112,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 0,2% των οφειλετών της εφορίας χρωστάει το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μέσα σε ένα έτος οι μεγαλοφειλέτες αυξήθηκαν κατά 319 πρόσωπα, ενώ μόλις 22 φορολογούμενοι σε διάστημα 8 μηνών άφησαν στην εφορία «φέσι» ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη