Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Οι τρεις «έξυπνες» επενδύσεις

Eξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

Η ενεργειακή εξοικονόμηση θα είναι πρώτιστος στόχος των πολιτών για τον φετινό χειμώνα καθώς η ενεργειακή κρίση που πλήττει την

Ευρώπη εδώ και μήνες αναμένεται να προκαλέσει πολλές δυσκολίες.

Τα νέα προγράμματα που ετοιμάζονται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα θα έχουν στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και η απόσβεση των εν λόγω επενδύσεων μπορεί να πέσει και κάτω από τα 6 χρόνια, ειδικά αν συνυπολογιστούν και τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι τρεις επενδύσεις με την γρηγορότερη απόσβεση

  • Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου

Η πιο αποδοτική επένδυση ακόμα και αν δεν πάρει κάποια επιδότηση από τα προγράμματα που «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση μπορεί να μειώσει μέχρι και 70% την κατανάλωση της θερμικής ενέργειας.

Παράδειγμα

Διαμέρισμα πολυκατοικίας 100 τ.μ. καταναλώνει 145 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων η κατανάλωση μπορεί να πέσει και στις 45 κιλοβατώρες.

Αν το σπίτι χρησιμοποιεί πετρέλαιο το συνολικό κόστος της σεζόν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.800 ευρώ (με τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,35 όπως αναμένεται να διαμορφωθεί τον Οκτώβριο μετά την οριζόντια κρατική επιδότηση). Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να πέσει κάτω από τα 600 ευρώ.

Πότε μπορεί να γίνει απόσβεση της επένδυσης για ενεργειακή αναβάθμιση;

Αν η επένδυση κοστίσει 12.000 ευρώ, χωρίς επιδότηση, η απόσβεση θα γίνει σε 7 με 8 χρόνια.

  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού

Η αυτοκατανάλωση ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών «σπρώχνει» τις τιμές προς τα πάνω. Αυτή τη στιγμή το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.

Παράδειγμα

Νοικοκυριό που καταναλώνει 12.500 κιλοβατώρες τον χρόνο (μεγάλη κατανάλωση αν υπολογίσουμε πως το ακίνητο χρησιμοποιεί ρεύμα για θέρμανση), μπορεί να κοστίζει περίπου 12.500 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και την εγκατάσταση. Με τιμή κιλοβατώρας στα 0,15 ευρώ, το νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 1.900 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την Καθημερινή. Αυτό σημαίνει πως η απόσβεση θα γίνει στα 6,5 – 7 χρόνια.

  • Αλλαγή πηγή θέρμανσης

Τελικά θα πρέπει να γυρίσουν οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Η απάντηση δεν είναι για όλους ίδια. Μια πολυκατοικία που έχει κρατήσει τον καυστήρα του πετρελαίου και τη δεξαμενή δεν πρόκειται να πληρώσει τα ίδια με μια πολυκατοικία που έχει ξηλώσει τα πάντα. Ακόμα πιο δύσκολο γίνεται για αυτούς που έχουν τοποθετήσει ατομικούς λέβητες αερίου στα διαμερίσματά τους. Το κόστος για μια πολυκατοικία να γυρίσει στο πετρέλαιο μπορεί να ξεκινήσει από τις 3.000 ευρώ και να ξεπεράσει ακόμα και τις 4.000 ευρώ. Αλλά πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος αν αυτή η κίνηση θα αποδεχθεί κερδοφόρα σε βάθος χρόνου;

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Μια λύση είναι η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας, που ναι μεν είναι αρκετά ακριβή (10.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ), αλλά μπορεί να λειτουργήσει και παράλληλα με τον καυστήρα πετρελαίου. Μιας υψηλής απόδοσης αντλία μπορεί να «βγάλει» όλο τον χειμώνα καταναλώνοντας 4.000 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και το ζεστό νερό. Με μέση τιμή τα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει στα 600 ευρώ, δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 450 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη