Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – Προσβασιμότητα για όλους»

  


22-03-2022: Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – Προσβασιμότητα για όλους»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάτρα, 22 Μαρτίου 2022 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία – Προσβασιμότητα για όλους»

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συνδιοργάνωσαν χθες (21-03-2022) το απόγευμα, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία– Προσβασιμότητα για όλους».

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας και της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.

Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις πόλεις και γενικότερα σε προτάσεις με κεντρικό σημείο αναφοράς την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.

Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις:

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων , Αντώνιο Χαροκόπο δήλωσε:

« διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία- Προσβασιμότητα για Όλους», έθεσε ως στόχους τ ην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την παρουσίαση θεμάτων των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους καθώς και την ανάδειξη της σημαντικότητας της καθολικής προσβασιμότητας των υποδομών, υπηρεσιών, και αγαθών ως βασική προϋπόθεση για την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικο- οικονομικά δρώμενα, τους οποίους οι ομιλητές εκπλήρωσαν στο ακέραιο.

Η Ομοσπονδία, συνεχίζοντας το έργο της, πρόκειται να πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δράσεις που θα προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας 

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης τόνισε κατά τον χαιρετισμό του:

«Οι αστυνομικοί στεκόμαστε διαρκώς αρωγοί στο πλευρό του πολίτη, υπηρετώντας αυτόν με σεβασμό, κατανόηση και βαθιά ενσυναίσθηση. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται, χωρίς περιθώριο αμφιβολίας, ίση προστασία, ισότιμη παροχή αισθήματος ασφαλείας και ίση τήρηση των δικαιωμάτων τους, ως μέλη του κοινωνικού συνόλου. Όλοι οι πολίτες του τόπου μας, είτε είναι άτομα με αναπηρία είτε όχι δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις: Το δικαίωμα στις Υπηρεσίες Υγείας, στην ίση αντιμετώπιση για όλους τους πολίτες στη Δυτική Ελλάδα, θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας, το δικαίωμα όμως στην προσβασιμότητα… είναι αυτό που αποτελεί την βασική προϋπόθεση ώστε όλα τα άτομα να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στις δράσεις της κοινωνίας μας…Χωρίς το δικαίωμα της προσβασιμότητας όλα τα άλλα δικαιώματα μένουν μακριά από τους πραγματικούς αποδέκτες τους… Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με χαρά στηρίζει δράσεις όπως αυτή, που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών από έγκριτους επιστήμονες. Λέμε όχι στον αποκλεισμό, λέμε ναι σε μια κοινωνία ανοικτή χωρίς διακρίσεις»

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη ο οποίος δήλωσε:

«Τα θέματα που αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία έχουν περιγραφεί και αναλυθεί. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, να αναζητήσουμε γιατί η σημερινή κοινωνική διαμόρφωση αδυνατεί να το κάνει πράξη. Ο Δήμος έχει συγκροτήσει γραφείο ατόμων με αναπηρία με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών. Σε όλες τις αναπλάσεις που κανουμε, στο κέντρο της προσοχής ειναι και η προσβασιμότητα. Επίσης το γραφειο μαζί με τον ΚΟΔΗΠ δημιούργησε πρόγραμμα αμεσης προσβασης σε περίπτωση σεισμού ή αλλων έκτακτων αναγκών. Ολα αυτά τα κάνουμε μέσα σε ενα περιβάλλον οικονομικής στενότητας που την προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης και η κατεύθυνση των κεντρικών πόρων μακριά απο τις ανάγκες του λαού.»

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ως εξής:

  1. Αστυνόμος Α΄ Δημήτριος Αντωνιάδης , Τμήμα Τροχαίας Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ανεμπόδιστη Κυκλοφορία Ατόμων με Αναπηρία»
  2. κ. Νικόλαος Χουλιάρας , Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών- Παράρτημα Αχαΐας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η προσβασιμότητα στην πόλη της Πάτρας»,
  3. κ. Εμμανουήλ Σουρής , Ψυχολόγος MSc, Phdc., Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η διαφορά ως δικαίωμα, που υπάρχει
    από την παροχή ίσων ευκαιριών και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας»
  4. κα Φένια Χόρμπα , Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η καθημερινότητα ενός τυφλού ατόμου στην πόλη»
  5. κα Αδαμαντία Γεωργαντά , η οποία ανέπτυξε το θέμα «Βιωματική ομιλία ατόμου με παραπληγία σε αμαξίδιο».
  6. κ. Χαράλαμπος Γερώνυμος , Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.)., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα εμπόδια που υπάρχουν στην καθημερινότητα των βαριά κινητικά αναπήρων»

Συντονιστές της ημερίδας ήταν ο Α στυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων , Αντώνιος Χαροκόπο.

Σημειώνεται ότι, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διερμηνεία της ημερίδας στη νοηματική γλώσσα, για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής.


Νεότερη Παλαιότερη