10 πανέμορφα αλλά… σαρκοφάγα φυτά! Δείτε τι τρώνε !!!

Τα σαρκοφάγα φυτά δεν είναι κάτι άγνωστο, σίγουρα όμως προκαλούν ενδιαφέρον με τις… γαστρονομικές απαιτήσεις τους.

Τα περισσότερα διαθέτουν εντυπωσιακά χρώματα και αρώματα έτσι ώστε να προκαλούν τα θηράματά τους πιο εύκολα, ενώ δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ορισμένα μπορούν να «φάνε» ακόμα και έναν ολόκληρο
αρουραίο.

Τα περισσότερα ευδοκιμούν στα τροπικά δάση και παρά την ομορφιά τους κρύβουν έναν… θανατηφόρο χαρακτήρα για όποιον άτυχο βρεθεί στο διάβα τους.

1 – Venus flytrap Είναι ένα από τα πιο γνωστά σαρκοφάγα φυτά στον κόσμο που τρέφεται με αραχνοειδή. Τα φύλλα του περιβάλλονται από «λεπίδες», ενώ εκκρίνουν βλέννα για να απορροφήσουν ευκολότερα το θήραμά τους.

2 – Drosera Από τις μεγαλύτερες οικογένειες σαρκοφάγων φυτών, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 194 είδη. Πήρε το όνομά της από τις δροσοσταλίδες που καλύπτουν τα «πλοκάμια» της, πάνω στις οποίες κολλάνε τα έντομα.

3 – Cephalotus Αναπτύσσεται στα εδάφη της Αυστραλίας και είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά σε εμφάνιση φυτά, οι κώνοι του οποίου εκκρίνουν ένζυμα για να αφομοιώσουν τα έντομα.

4 – Butterworts Ένα από τα πιο θανατηφόρα σαρκοφάγα φυτά στον κόσμο παρά την… αθωότητά του! Ευδκιμεί στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία και παγιδεύει έντομα τα οποία έλκονται από τα όμορφα λουλούδια του.

5 – Cobra Lily Σαρκοφάγο κρίνο με σωληνοειδές σώμα από το οποίο δεν γλιτώνει κανένα έντομο, που πνίγεται στο εσωτερικό του μέσα στην πληθώρα υγών που εκκρίνει.

6 – Mouse-eating pitcher plant Ευδοκιμεί κυρίως σε ασιατικές χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βόρνεο και η Σουμάτρα. Αποθηκεύει νερό στο εσωτερικό του όπου πνίγει ποντίκια, αράχνες ακόμα και αρουραίους. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 10-15 μέτρα!

7 – Bladderworts Προσελκύει μικρά έντομα που κολυμπούν γύρω από τις ρίζες του και ευδοκιμεί κοντά σε γλυκά νερά, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

8 – Waterwheel plant Οφείλει την ονομασία του στο σχήμα του τροχού και παγιδεύει τα έντομα μέσα στα υγρά φύλλα του, τα οποία κλείνουν δυνατά και ανοίγουν ξανά μετά από 10-20 ώρες.

9 – Rainbow plant Το φωτεινό χρώμα του άνθους προσελκύει τα έντομα και τη στιγμή που προσγειώνονται στα πέταλά του αυτά κλείνουν και εκκρίνουν κολλώδη ουσία.

10 – North American pitcher plant Τα έντομα προσελκύονται από τα φωτεινά χρώματά του και εισχωρούν στις χοάνες, που αποτελούν τον «τάφο» τους. Στη βάση υπάρχουν ένζυμα όταν το έντομο διαλύεται και αφομοιώνεται στο φυτό.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη