Εγκαίνια του Μουσείου Θέρμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκε η τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου
«Ένα μουσείο στις ημέρες μας είναι ένας τόπος ζωντανός, που εδράζεται στην γενέθλια γη, η οποία έχει βάθος χιλιετηρίδων και συνδέεται όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά με
το παρόν και το μέλλον», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην σημερινή τελετή των εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου.
Όπως ανέφερε στην συνέχεια, τα μουσεία έχουν πλέον προγράμματα που απευθύνονται σε νέους και σχολεία και συνδέουν τον σύγχρονο πολιτισμό με την αρχαία κληρονομιά.
Ακόμη, ο Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε την ευχή «να γίνει σύντομα και το Θέρμο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να συμβάλλει και αυτό από την δική του σκοπιά, ώστε να γίνει αυτό που λίγο οραματικά ή λίγο υπερβολικά είπα, να γίνει η Ελλάδα χώρα - μουσείο».
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος τόνισε ότι το αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου είναι μια σπουδαία επένδυση για τον τουρισμό και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το μουσείο δημιουργήθηκε στον τόπο που γέννησε το «Κοινό των Αιτωλών», προσθέτοντας πως αποτελεί «περίτρανη απόδειξη του μεγάλου πλούτου ανθρώπων και ιστορίας της περιοχής».
Στον δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τόπο, όπως είπε, με την ιστορία των 5.000 χρόνων, σημείωσε απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο πως, «σας οφείλουμε πολλά και αναγνωρίζουμε την εξέχουσα προσφορά σας στον τόπο μας».
Στην συνέχεια είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα «ορόσημο» για την πολιτιστική ζωή της περιοχής. Ακόμη σημείωσε πως το αρχαιολογικό μουσείο θα προσφέρει τα μέγιστα σε πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο τόσο στο Θέρμο, όσο και τις γύρω περιοχές.
Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την ανέγερση του μουσείου, τονίζοντας ότι πολλοί ήταν οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.
Στη συνέχεια μίλησε η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε την πορεία ανέγερσης του μουσείου του Θέρμου, αλλά και την ιστορία του «Κοινού των Αιτωλών».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από σήμερα στο κέντρο της Αιτωλίας, στο Θέρμο, χτυπά η καρδιά ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου, που αφηγείται μέσα από τα ίδια τα εκθέματα την ιστορία αιώνων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αυτόν τον ιερό τόπο.
Κατόπιν ακολούθησε ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εκθέματα του μουσείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Νίκος Υφαντής, Γιάννης Λύτρας και Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δήμαρχοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη