Μίζες εξοπλιστικών: Ποιες είναι οι εκκρεμότητες του Όσβαλντ με τη Δικαιοσύνη

Ο Ελβετός τραπεζίτης, που συνελήφθη στο Ντουμπάι, οδηγήθηκε ενώπιον των

ανακριτών διαφθοράς Νικόλαου Τσιρώνη και Βασιλικής Μπράτη. Οι δυο ανακριτές ερευνούν αντίστοιχα την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από…

τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer. Ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλώντ Όσβαλντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μίζες για τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματa.

Ο τραπεζίτης ζήτησε και έλαβε από τους ανακριτές προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του και να ετοιμάσει την απολογία του.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει κληθεί και ως μάρτυρας από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά μίζες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS.

Ο τραπεζίτης συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι καθώς ενεργοποιήθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ελλάδας που εκκρεμούσε σε βάρος του. Ο κατηγορούμενος, τραπεζικό στέλεχος στη Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARISBAS, θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για μια σειρά από μίζες καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που εμπλέκεται στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Ήταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου Ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου Φάνη Λυγινού.

Ήδη έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για δυο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS και τις μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων. Θα καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων μαζί με δεκάδες ακόμα κατηγορούμενους για τις δυο υποθέσεις. Επισημαίνεται ότι οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη