Υεμένη: Παραίτηση προέδρου και ένοπλες συγκρούσεις

Ένοπλοι επιτέθηκαν την Πέμπτη σε δύο στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα στο Άντεν, λιμάνι της Υεμένη, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τοπικοί αξιωματούχοι.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο Άντεν κατά…

τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν συγκρούσεις, δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω της χειρότερης πολιτικής κρίσης των τελευταίων ετών στη χώρα, ωστόσο αυτή δεν έγινε δεκτή από το κοινοβούλιο.

Οι τέσσερις επαρχίες παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Χάντι Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τέσσερις επαρχίες στα νότια της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή του Άντεν, αποφάσισαν να μην υπακούουν στις εντολές που προέρχονται από την πρωτεύουσα Σαναά και απευθύνονται στις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν στις περιοχές αυτές.

Η Επιτροπή Ασφαλείας, αρμοδιότητα της οποίας είναι τα στρατιωτικά ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας στις επαρχίες Άντεν, Λατζ, Ντάλεχ και Αμπιάν, ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την παραίτηση του προέδρου του κράτους Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ, υπό την πίεση των σιιτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "εξετάζουν ακόμη" τις συνέπειες που θα έχει η παραίτηση του Χάντι και πολλών άλλων αξιωματούχων της Υεμένης, λόγω των πιέσεων που δέχονταν από τους σιίτες αντάρτες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Έρνεστ είπε ότι βασικό μέλημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στην Υεμένη, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επαρκή μέσα για να εκκενώσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη