Στο Πακιστάν ο Κέρι

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι έφθασε αργά σήμερα (τοπική ώρα) στο Πακιστάν για να εκφράσει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις αρχές της χώρας οι οποίες διεξάγουν…

αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, έπειτα από την επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 150 ανθρώπους, εκ των οποίων 134 ήταν μαθητές, σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών τον περασμένο μήνα στην Πεσάβαρ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι συζητήσεις του υπουργού (Εξωτερικών) θα είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει πρόοδος στον κοινό μας αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών μαχητών», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κέρι αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν Ράχιλ Σαρίφ, τόσο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις πακιστανικές αρχές, όσο και για να δώσει ώθηση στις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο το έδαφος της χώρας για να εξαπολύουν επιθέσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν και στην Ινδία. Θα πούμε πολύ ξεκάθαρα, όπως το έχουμε κάνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, ότι ο αγώνας του Πακιστάν εναντίον του εξτρεμισμού πρέπει να εκριζώσει όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις από τη χώρα», είχε δηλώσει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή, πριν από το ταξίδι του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Αν και αναγνωρίζει πως ο στρατός του Πακιστάν έχει εξαπολύσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των εξτρεμιστών σε περιοχές που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν τους τελευταίους έξι μήνες, ο Κέρι σχεδιάζει να ζητήσει την ανάληψη περαιτέρω δράσης για να αντιμετωπιστούν οι ισλαμιστές μαχητές που αξιωματούχοι και ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής θεωρούσαν μέχρι πρότινος αξιοποιήσιμους στο πλαίσιο της αντιπαλότητάς τους με την Ινδία και της προσπάθειάς τους να διατηρήσουν την επιρροή τους στο Αφγανιστάν. Το κεντρικό μήνυμα που θα μεταφέρει ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ) είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως… θα υπάρξει μια πραγματική, συνεχής προσπάθεια να περιοριστούν οι δυνατότητες που έχουν το δίκτυο Χακάνι, η Λασκάρ ι Τάιμπα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν και άλλοι εξτρεμιστές, που εγείρουν μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και σε άμεσα συμφέροντα των ΗΠΑ», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η Λασκάρ ι Τάιμπα, η οποία μάχεται εναντίον της κυριαρχίας της Ινδίας στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, κατηγορείται πως είχε ενορχηστρώσει τις επιθέσεις του 2008 στο Μουμπάι στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 163 άνθρωποι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατηγορεί την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, την ISI, ότι υποστηρίζει το δίκτυο Χακάνι και ότι το χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν για να μειώσει την επιρροή της Ινδίας στη γειτονική χώρα. Το Πακιστάν διαψεύδει την κατηγορία αυτή.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατηγορούνται για την επίθεση της 16ης Δεκεμβρίου 2014 στο σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ, είναι μια οργάνωση χωριστή από αυτή του Αφγανιστάν, όμως και οι δύο μοιράζονται τον σκοπό της ανατροπής των αντίστοιχων κυβερνήσεων και της δημιουργίας ισλαμικών κρατών στις χώρες τους.

Τον Κέρι συνοδεύει ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), του διοικητηρίου των αμερικανικών δυνάμεων που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για 18 χώρες στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και τη Νότια Ασία, από την Αίγυπτο ως το Πακιστάν.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ θα ζητήσει από τη δική του πλευρά από τον Κέρι τεχνική βοήθεια και να συμφωνηθεί η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού μετά τη σφαγή στην Πεσάβαρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη