Οι 8 συνηθέστερες ασθένειες από τα κινητά τηλέφωνα

Είναι μία από τις πιο σημαντικές συσκευές στον σύγχρονο κόσμο, κομμάτι της ζωής μας, εργαλείο στο επάγγελμά μας και μέσω επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης... Γι” αυτούς ακριβώς τους λόγους, πάντως, το κινητό δεν θα μπορούσε παρά να έχει και βλαβερές συνέπειες στη ζωή μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Nokia, οι περισσότεροι από εμάς τσεκάρουμε τα κινητά μας τουλάχιστον 150 φορές την ημέρα και αυτό ακριβώς αντανακλά την πολύ μεγάλη χρήση των συσκευών. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα, smartphones και αισίως τα tablets μπορούν να προκαλέσουν και σημαντικά προβλήματα υγείας. Αναλυτικά: Νομοφοβία (nomophobia): Είναι ένας σχετικά πρόσφατος όρος και είναι ακρωνύμιο του «No Mobile Phone Phobia», δηλαδή πρόκειται για τη φοβία τού να μην έχει κάποιος κινητό τηλέφωνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια μελέτη στη Βρετανία, η οποία κατέγραψε πως το 53% των χρηστών βιώνουν έντονη ανησυχία και άγχος σε περίπτωση που χάσουν το κινητό τους, όταν βρεθούν εκτός δικτύου ή όταν μείνουν από μπαταρία.

Μάλιστα, οι γυναίκες αποδείχτηκαν περισσότερο εξαρτημένες από ότι οι άνδρες, με 17% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη φοβία. Μηνύματα στον ύπνο και αίσθημα κούρασης: Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις των smartphones που στέλνουν μηνύματα ενώ κοιμούνται και αυτό συμβαίνει κυρίως τις πρώτες δύο ώρες του ύπνου, με τον χρήστη να μην έχει συνείδηση ότι πληκτρολογεί μήνυμα. Με την πρακτική αυτή, όμως, διακόπτεται ο βαθύς ύπνος REM, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να ξυπνούν κουρασμένοι και να μην έχουν κοιμηθεί επαρκώς. Το σύνδρομο της ψεύτικης δόνησης: Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες και είναι η αίσθηση ότι το τηλέφωνό σου δονείται ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στη δόνηση του κινητού, που πολλές φορές το μυαλό τούς παίζει παιχνίδια. Ναυτία του Διαδικτύου: Προέρχεται από τη διαφωνία μεταξύ της κίνησης των ματιών και της κίνησης της τριδιάστατης εικόνας. Η αδυναμία συγχρονισμού μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας, πόνο στα μάτια και ζάλη, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση της οθόνης. Τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν είτε με αλλαγή των ρυθμίσεων του κινητού ή με το να στρέψουμε για λίγο το βλέμμα μας προς τον ορίζοντα. Πιάσιμο από την πληκτρολόγηση: Η ασταμάτητη πληκτρολόγηση μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα πόνου και κράμπες στα δάκτυλα, τον καρπό ακόμη και τον βραχίονα. Η στάση του σώματος: Όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή ή ακόμη και το smartphone μας, καμπουριάζουμε και σκύβουμε το κεφάλι, με αποτέλεσμα να ασκείται επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και να προκαλείται πόνος στον αυχένα, στο κεφάλι και στους ώμους.

Προβλήματα όρασης: Τα προβλήματα όρασης, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση μυωπίας, έχουν αυξηθεί κατά πολύ στους νέους, εξαιτίας της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών κι άλλων συσκευών τεχνολογίας, όπως τα smartphones. Ξηροφθαλμία: Οι ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού που αναβοσβήνει οδηγεί σε εξάτμιση των δακρύων και οδηγεί σε ξηροφθαλμία.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη