«Εμπρηστικές οι δηλώσεις του Στουρνάρα»

Τη «νέα θεσμική παρεκτροπή» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας παράλληλα λόγο για παρέμβαση που «προκάλεσε τη…

νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η χθεσινή, εκτός θεσμικών ορίων, δημόσια παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις πολιτικές εξελίξεις, με εκκλήσεις προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κινδυνολογικές κορώνες, για άλλη μία φορά προκάλεσε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η δήλωσή του ότι «η ρευστότητα στη χώρα μειώνεται ταχύτατα» και «ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος», άφησε άφωνους και τους ίδιους τους τραπεζίτες αλλά και όλη την αγορά, όχι τόσο για την ωμή παρέμβαση του «ανεξάρτητου» κεντρικού τραπεζίτη υπέρ της Κυβέρνησης, όσο κυρίως για την ανακόλουθη και ψευδή περιγραφή της πραγματικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «λίγες μόνο μέρες πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση πάνω από 50% των συντελεστών απομείωσης (haircut), που εφαρμόζονται επί της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των εντόκων γραμματίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες για επιπλέον ρευστότητα πάνω από 6 δις. Παράλληλα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι στο ίδιο σταθερό επίπεδο (163 δις) και καμία αξιόλογη μείωση των καταθέσεων, που αποτελούν τη βασική πηγή ρευστότητας, δεν προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα.

Αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη έγινε ακριβώς την μέρα που το χρηματιστήριο σημείωνε ανάκαμψη.

Η ανεξαρτησία και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτά καθορίζονται από το Καταστατικό της αλλά και από το Καταστατικό του ίδιου του Ευρωσυστήματος, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή απροκάλυπτη εμπλοκή του κ. Στουρνάρα στις πολιτικές εξελίξεις. Τέτοιες πρακτικές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και θεσμικά ανεπίτρεπτες, καθώς τορπιλίζουν την ίδια τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών, που αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών. Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να προνοεί για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και όχι να υπονομεύει τη σταθερότητά του, προκαλώντας ο ίδιος αναιτιολόγητο πανικό με τις δηλώσεις του, απλά και μόνο για να καλύψει τις δικές του φιλοδοξίες και να φανεί «βασιλικότερος του βασιλέως».

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Ε.Ε. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η εποπτεία των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αξίζει, λοιπόν, να ερωτηθούν οι αρχές της ΕΚΤ και ο ίδιος ο κ. Draghi αν οι καταστροφικές δηλώσεις και προβλέψεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έγιναν σε γνώση τους και αν τις επικροτούν. Αν μια τέτοια παρέμβαση ξεπερνάει ή όχι τα θεσμικά όρια του Ευρωσυστήματος. Αν παραβιάζει ή όχι την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από την πολιτική εξουσία και το βασικό ρόλο του Ευρωσυστήματος, ως εγγυητή της ρευστότητας όλων των τραπεζών.

Ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά κεντρικός τραπεζίτης απέδειξε ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης του κινδυνολόγου πρωθυπουργού και όχι του ελληνικού λαού, του οποίου τα συμφέροντα υπονομεύει βάναυσα.

Για μια ακόμη φορά η στρατηγική του τρόμου βρήκε εκφραστή και αυτή τη φορά είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, που με τις εμπρηστικές δηλώσεις του προκαλεί ζημιά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία, υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύει.

Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν».

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη