Πρώτο θέμα παγκοσμίως οι εκλογές στην Ελλάδα

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στην Βουλή. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην πτώση…

του χρηματιστηρίου αξιών Αθηνών και τη νέα άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. CNN: Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή αναφέρεται σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Αναφέρει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και επίσης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «υποχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 8,5%».

Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».

Reuters: Eκτροχιασμός του προγράμματος διάσωσης από τις πρόωρες εκλογές Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της».

Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%.

Bloοmberg: Υποχώρηση μετοχών και ομολόγων Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο. Financial Times: Aπλοϊκές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν σήμερα μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα. Handelsblatt»: Αυξάνεται ο φόβος της ευρωκρίσης Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών. Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση.

Sueddeutsche Zeitung: Νέες εκλογές στην Ελλάδα Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της».

Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση.

Der Spiegel: Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη» και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει την γερμανική επιβολή λιτότητας στην Ευρωζώνη και να πετύχει ένα κούρεμα χρέους.

Αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας την περίμενε χρόνια. Τώρα στέκεται ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ευκαιρίας της ζωής του… Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα ερχόταν στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς».

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη