Υεμένη: Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Χούτι

Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέληξαν σε συμφωνία για έξοδο από την κρίση που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεδρία στη Σαναά. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει τον διορισμό μέσα σε 48 ώρες νέου πρωθυπουργού, νέα μείωση των τιμών των καυσίμων και τη διάλυση των σκηνών που οι αντάρτες είχαν στήσει από τις 18 Αυγούστου εντός και πέριξ της πρωτεύουσας, πρόσθεσε κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην ομάδα των διαπραγματεύσεων.

Οι σιίτες αντάρτες Ανσαρουάλα, οι αποκαλούμενοι και Χούτι, κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση για διαφθορά. Η σιιτική εξέγερση κλιμάκωσε τις τελευταίες εβδομάδες το κίνημα διαμαρτυρίας, κυρίως με μαζικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων από την Κυριακή, σύμφωνα με τους αντάρτες. Ένας τραυματιοφορέας ασθενοφόρου επίσης σκοτώθηκε στα βίαια επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι αρχές δέχτηκαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις τιμές των καυσίμων για δεύτερη φορά από το 2 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, στο τέλος Ιουλίου, είχε προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια, από την οποία επωφελήθηκαν οι σιίτες αντάρτες για να αρχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας.

Υπάρχουν υποψίες ότι οι αντάρτες Ανσαρουάλα επιδιώκουν να διευρύνουν τη ζώνη επιρροής τους στο μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο αναμένεται να έχει έξι επαρχίες. Οι σιίτες αποτελούν πλειονότητα στον βορρά, ενώ οι σουνίτες επικρατούν σε εθνική κλίμακα.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη