Τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης στα παιδιά που πρέπει να προσέξετε

Αν έχετε περάσει την ασθένεια της λοιμώδους μονοπυρήνωσης ως παιδιά, τότε πιθανώς θυμάστε πόσο καιρό ταλαιπωρηθήκατε και πόσο... παιχνίδι χρειάστηκε να «θυσιάσετε» μέχρι να γίνετε καλά.

Για να μην ταλαιπωρηθούν το ίδιο και τα δικά σας παιδιά, δείτε ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λεγόμενης «ασθένειας του φιλιού» και προσπαθήστε να τα ανακουφίσετε, πάντα στο μέτρο του δυνατού. Από τι προκαλείται η λοιμώδης μονοπυρήνωση; Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ιό και μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα. Ο λόγος που τα παιδιά εκδηλώνουν λοιμώδη μονοπυρήνωση είναι ότι τα αντισώματά τους δεν είναι ακόμα τόσο αναπτυγμένα για να καταπολεμήσουν τον ιό. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ασθένεια να ταλαιπωρήσει και άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία (παιδιά 15-17 ετών) ή ακόμα και ενήλικες. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε Πονόλαιμος που επιδεινώνεται Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να ξεκινήσει από ένα «κλασικό» και ακίνδυνο, στα μάτια των γονιών, πονόλαιμο. Ωστόσο, σταδιακά επιδεινώνεται, γι’ αυτό αν το παιδί αρχίζει να παραπονιέται ότι πονάει έντονα, καλό θα είναι να «υποψιαστείτε» ότι δεν πρόκειται για απλή γρίπη. Αδικαιολόγητη κούραση ή υπνηλία Όλα τα παιδιά έχουν ενέργεια που περισσεύει ! Όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί χάνει την όρεξη για παιχνίδι, δεν είναι τόσο ενεργητικό όσο πριν και δεν δείχνει ενδιαφέρον για τις αγαπημένες του δραστηριότητες, σημαίνει ότι κάτι δεν «πάει καλά». Η ανεξήγητη κούραση, επίσης, μπορεί να συνοδεύεται και από έντονους πόνους στους μύες, αλλά και από πονοκέφαλο. Πυρετός που επιμένει Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που… πάει παντού, ακόμα και στη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Αν το παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό – η θερμοκρασία από 38,5 και πάνω θα πρέπει να σας ανησυχήσει- , καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας και μην του δώσετε αντιβίωση ή άλλη αγωγή χωρίς τη συμβουλή του. Διόγκωση λεμφαδένων Στην περίπτωση που το παιδί «περνά» την αρρώστια, η διόγκωση των λεμφαδένων στην περιοχή του λαιμού αλλά και τη μασχάλη είναι ένα από τα πιθανότερα συμπτώματα. Αν παρατηρήσετε ότι οι αδένες έχουν πρηστεί ή ότι ο λαιμός έχει ερεθιστεί και παρουσιάζει ερυθρότητα, τότε θα καταλάβετε ότι δεν πρόκειται για κοινή γρίπη. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν… νέα συμπτώματα, η διόγκωση των αμυγδαλών είναι πιθανό να δυσχεραίνει την αναπνοή του παιδιού. Και σ’ αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να δράσετε χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας, ο οποίος θα χορηγήσει ειδική αγωγή για να υποχωρήσει το πρήξιμο εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Εξανθήματα Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τη λοιμώδη μονοπυρήνωση με την εμφάνιση εξανθημάτων, αυτό δεν είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα, όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο του iatronet.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που θα εκδηλωθεί το εξάνθημα είναι στα χέρια ή τον κορμό. Διόγκωση σπλήνα Η διόγκωση του σπλήνα, που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι της αρρώστιας. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από μία ως δύο εβδομάδες, ωστόσο η λοίμωξη μπορεί να «κρατήσει» μέχρι και ένα μήνα ή και παραπάνω. Επειδή ειδικά τα τέσσερα πρώτα μπορεί να είναι παραπλανητικά, αφού θυμίζουν την κοινή γρίπη, αν δείτε ότι επιμένουν και ότι η κατάσταση υγείας του παιδιού δεν βελτιώνεται, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας. Πώς θα ανακουφίσετε το παιδί Κανόνας νούμερο ένα: Ξεκούραση Ίσως θεωρείτε ότι η ξεκούραση είναι δεδομένη σε κάθε ασθένεια, όμως κάποιες φορές τα παιδιά δεν θέλουν να μας ακούσουν. Η ανάπαυση είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους τρόπους για ν’ ανακουφιστεί το παιδί. Για να κάνετε πιο εύκολη την παραμονή του στο σπίτι, επιστρατεύστε τα αγαπημένα του παραμύθια και παιδικά! Κανόνας νούμερο δύο: Ενυδάτωση Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το παιδί να πίνει πολλά υγρά, ακόμα κι αν προβάλλει αντιστάσεις, για να μένει ενυδατωμένο. Κανόνας νούμερο τρία: Προσοχή στις αθλητικές δραστηριότητες Πολλοί γιατροί συνιστούν στους μικρούς ασθενείς τους να μην επιδίδονται σε απαιτητικά σπορ για τουλάχιστον ένα μήνα. Κι αυτό γιατί η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ρίξη, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, πόνο στην κοιλιά και το παιδί να χρειαστεί χειρουργείο. Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά - όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο ανυπόμονα γίνονται τα παιδιά όταν έρθει η ώρα να παίξουν το αγαπημένο τους άθλημα. Πρέπει να του δώσω φάρμακα;» Σύμφωνα με άρθρο του iatronet, η ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον ασθενή από τον πόνο και τον πυρετό. Ωστόσο, η χορήγηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη συμβουλή του γιατρού μας, ο οποίος μπορεί να συστήσει μόνο τα κλασικά αντιπυρετικά για να «πέσει» ο υψηλός πυρετός. Όσον αφορά την πρόληψη, δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Τα μόνα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι να αποφύγουμε την επαφή με τον ασθενή αφού, όπως είπαμε μεταδίδεται μέσω του σάλιου. Έτσι, είναι προτιμότερο αν έχουμε δύο παιδιά να τα… κρατάμε μακριά το ένα απ’ το άλλο και να βεβαιωθούμε ότι δεν χρησιμοποιούν ίδια σκεύη ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι το άτομο που «πέρασε» τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, μπορεί να μεταφέρει τον ιό ακόμα και για διάστημα έξι μηνών, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και μετά την υποχώρηση της ασθένειας. Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη