Τα γυναικεία χέρια πιο… βρόμικα από τα αντρικά!

Οι γυναίκες φημίζονται για τον καλλωπισμό τους και το γεγονός ότι έχουν στενή σχέση με την καθαριότητα, σε σημεία εμμονής πολλές φορές. Ωστόσο μια μελέτη  από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αναφέρει ότι στα γυναικεία χέρια συναντούμε περισσότερα βακτήρια σε σύγκριση με τα αντρικά.
Απίστευτο; Κι όμως αληθινό και τεκμηριωμένο! Οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στη χαμηλότερη οξύτητα του γυναικείου δέρματος (οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, γεγονός που αποθαρρύνει τα βακτήρια) όσο και στη διαφοροποίηση στις εκκρίσεις των αδένων (π.χ στην παραγωγή ιδρώτα). Επίσης σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν η συχνή εφαρμογή ενυδατικών και άλλων προϊόντων ομορφιάς από τις γυναίκες, το πάχος του δέρματος (στις γυναίκες είναι πιο λεπτό) ή η παραγωγή διαφορετικών ορμονών. 

Ωστόσο πιο πολύ εντυπωσιάστηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν στις παλάμες τους μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων από ό,τι οι άντρες. Το καλό είναι ότι ελάχιστα από τα βακτήρια που βρέθηκαν είναι επιβλαβή για την υγεία. Γενικότερα οι επιστήμονες κατέγραψαν τα βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και, ανάμεσα στα άλλα, βρήκαν ότι ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί κατά μέσο όρο 150 είδη. Τα είδη αυτά είναι διαφορετικά σε κάθε χέρι και μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων είναι κοινό και στα δύο χέρια.

 Εκείνο που εξέπληξε τους επιστήμονες είναι το πόσο διαφορετικά βακτήρια είχαν στα χέρια τους διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία ανάμεσα στα χέρια του ίδιου ατόμου. Διαπίστωσαν τελικά την ύπαρξη συνολικά 4.742 ειδών βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια (100 φορές περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες), εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα χέρια (στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, γαλακτοβάκιλοι κ.ά.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκε σπάνιο είδος.

Via

Thermo-portal.gr
             -->
Νεότερη Παλαιότερη