Τοπική Κοινότητα Κάτω Χρυσοβίτσα


 Κάτω Χρυσοβίτσα

Στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Χρυσοβίτσα συμπεριλαμβάνονται οι εξής οικισμοί:

1. Κάτω Χρυσοβίτσα
2. Διάσελλο
3. Κουτσομήλια
4. Δοσούλα

Δεξιά του ποταμού Ευήνου, σε υψόμετρο 400 μ. περίπου και σε απόσταση 5 χλμ. ανατολικά του Θέρμου εκτείνεται ένα ημιορεινό, παραδοσιακό, αραιοκατοικημένο χωριό, η Κάτω Χρυσοβίτσα ή ″Βάλτσα″.

Διασχίζεται από την επαρχιακή οδό Θέρμου – Πλατάνου Ναυπακτίας και αποτελείται από πολλούς οικισμούς. Όπως: Ελληνικό, Διάσελο, Κουτσομύλια, Άνω και Κάτω Δοσούλα.

Δασοσκέπαστοι λόφοι μακίας βλάστησης περικλείουν λεκανοπέδιο πεδινής έκτασης 2.500 στρεμ., στην οποία κατά τη δεκατία του 2.000 έγινε αναδασμός και αρδεύεται έκτοτε με τεχνητή βροχή.

Παλαιότερα οι κάτοικοί του (άνω των 600 ατόμων) ασχολούνταν με την καπνοφυτεία, ενώ σήμερα (περί τα 200 άτομα) με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Σε ανασκαφικές έρευνες που είχαν διενεργηθεί σε αρχαίο ιερό του 6ου αιώνα π.Χ., βρέθηκαν σπουδαία πήλινα και άλλα ευρήματα εξαιρετικής κοροπλαστικής τέχνης, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και να θαυμάσει ως αξιοθέατα την Αρχαία Πηγή, τα απομεινάρια Πελασγικού τείχους, τους Νερόμυλους και τις δύο γέφυρες του Ευήνου ποταμού στα στενά του Βαλτσορέματος. Επίσης, από εδώ υπάρχει πρόσβαση οδική, αλλά και από το παλαιό μονοπάτι ″Κακομονόπατο″ για την Καμάρα, το γνωστό ″Γεφύρι της Αρτοτίβας″, που ανάγεται στην περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, το οποίο είναι λιθόκτιστο τοξοειδές, ύψους 12,5 μ. και ανοίγματος 25 μ., καθώς και προς το Καρέλι, Συρματογέφυρο, στην Κάτω Δασούλα στον Εύηνο ποταμό.

πηγή: aetolia.gr

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ

  ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

Νεότερη Παλαιότερη