Μ. Συρεγγέλα: Η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και εφαρμόζει την ισότητα παντού


Ομιλία Υφυπουργού στη Συνάντηση Υπουργών Ισότητας της ΕΕ
 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα μέτρα και τις δράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην κοινωνία, την οικονομία και σε κάθε πεδίο της ζωής παρουσίασε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα κατά την ομιλία της στη Συνάντηση Υπουργών Ισότητας της ΕΕ. Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Σουηδίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε θέμα «Μία οικονομία ισότητας των φύλων σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τη βία λόγω φύλου».

«Η ισότητα των φύλων και η οικονομική ανάπτυξη των κρατών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» ανέφερε η κα Συρεγγέλα, υπογραμμίζοντας ότι «οι χώρες που επενδύουν στην ισότητα και ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου στον κυβερνητικό σχεδιασμό, τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, προωθούν την ανάπτυξή τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα χρησιμοποιεί το «εργαλείο» της κατάρτισης προϋπολογισμών με την οπτική του φύλου (genderbudgeting), συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση των έμφυλων ανισοτήτων και στην ανάπτυξη της χώρας».

Η κα Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ελληνική νομοθεσία για το genderbudgeting και τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας. Σημείωσε, δε, πως στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) ενσωματώνονται για πρώτη φορά στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από όλα τα υπουργεία.

«Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υλοποίηση του genderbudgeting είναι η πολιτική θέληση και για την Κυβέρνησή μας η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στους προϋπολογισμούς των υπουργείων αποτελεί προτεραιότητα» επεσήμανε η κα Συρεγγέλα. Και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και εφαρμόζει την ισότητα παντού και γι’ αυτό βρέθηκε για πρώτη φορά στις 12 χώρες του κόσμου που έχουν πλήρη νομική ισότητα»....
Νεότερη Παλαιότερη