Δανειολήπτες: Αυτές είναι οι αλλαγές που βελτιώνουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στις πιο σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό έτσι ώστε να τον καταστήσουν μια πολύ ελκυστική λύση για τα χρέη προς το

δημόσιο αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

Πλέον μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες μια και μοναδική οφειλή που ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ.

Οι δόσεις για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τις 240, είπε, ενώ πλέον εντάσσονται και τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ και τους Δήμους.

Οι νέες αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν εντός των επόμενων δύο μηνών.

Οι πιστωτές αιτιολογούν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο μη συναίνεσή τους σε πρόταση ρύθμισης που προέκυψε από το υπολογιστικό εργαλείο της Πλατφόρμας.

Πλέον όμως, και ο οφειλέτης επιλέγει την αιτιολογία μη συναίνεσής του σε πρόταση ρύθμισης από τους αναρτημένους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή συμπληρώνει την αιτιολογία, προκειμένου να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης.

Πλέον, οι εταιρίες διαχείρισης χρεών και τα funds οφείλουν να αιτιολογούν την άρνηση τους στο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πολύ σημαντική είναι και η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο.

Αν κάποιος βρει τα χρήματα και θελήσει να κάνει εφάπαξ εξόφληση του χρέους θα ωφεληθεί με το πολύ σημαντικό «κούρεμα» των τόκων.

Το επιτόκιο πλέον είναι σταθερό στο 3%. Επίσης με την οριστική υποβολή της αίτησης αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών.

Επίσης, οι πλειστηριασμοί σταματούν εάν γίνει οριστική υποβολή της αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό τρεις μήνες πριν από την διενέργεια του.

Πώς να ρυθμίσετε το δάνειό σας

Για τους συνεπείς δανειολήπτες, μπορεί να γίνει ρύθμιση δανείων όταν δεν έχουν πληρωθεί δύο μηνιαίες δόσεις, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Εκεί η διαπραγμάτευση γίνεται με την τράπεζα. Το fund παίρνει τα δάνεια από τις τράπεζες αφού έχουν περάσει τρεις δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί. Οι ευάλωτοι πολίτες δικαιούνται επιδότηση της δόσης από το κράτος, διευκρίνισε.
ertnews.gr
...
Νεότερη Παλαιότερη