Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: «Μυρίζουμε τα πτώματα» – Συγκλονίζουν οι περιγραφές

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Resul Serdar, περιγράφει τις εικόνες από την πόλη Kahramanmaras, έξι ημέρες μετά τον διπλό σεισμό της Δευτέρας, που σκόρπισε τον

θάνατο σε Τουρκία και Συρία.

Οι ομάδες διάσωσης εργάζονται ακατάπαυστα για να βρουν επιζώντες, αλλά θα ήταν “θαύμα” να βρεθεί κάποιος ζωντανός.

«Μπορούμε να νιώσουμε τη μυρωδιά των νεκρών τριγύρω», πρόσθεσε. «Έχουμε δει πολλά πτώματα να βγαίνουν και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι διασώστες εδώ, ξέρουν ότι τώρα τελειώνει ο χρόνος», επεσήμανε ο Σερντάρ.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό έφτασε τους 24.000 συνολικά

Στην Τουρκία, ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί σε 20.665, ανακοίνωσε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της χώρας (AFAD).

Ανέφερε ότι σχεδόν 93.000 θύματα έχουν εκκενωθεί από τη ζώνη του σεισμού στη νότια Τουρκία και ότι περισσότερα από 166.000 μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης και βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, στη Συρία, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν αναφερθεί νεκροί.

Τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάστηκαν επειγόντως φαγητό στις δύο χώρες μετά τον σεισμό, ο οποίος έχει κάνει έως και 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους μόνο στη Συρία, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Σεισμός Τουρκία Συρία
Ένα εκτοπισμένο κορίτσι από τη Συρία τρώει φαγητό που της δόθηκε από μια εθελοντική ομάδα μέσα σε ένα γυμναστήριο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο αστέγων στην παράκτια πόλη Λατάκια της Συρίας, στις 10 Φεβρουαρίου 2023 [Omar Sanadiki/AP Photo]

Τα θαύματα συνεχίζουν να έρχονται καθώς περισσότεροι επιζώντες ανασύρονται από τα ερείπια πάνω από 100 ώρες μετά τους σεισμούς

Περίπου 110 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό, ο Ιζέτ Μπεκίρ, 47 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου στη συνοικία Μουσταφά Κεμάλ του Χατάι.

Οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να προσπαθούν να σώσουν τη σύζυγό του Ferah και τα παιδιά του, Resit, 6, και Can, 5 ετών. Ο Dogan και ο Temanur Konac, και οι δύο στα 50 τους, διασώθηκαν αφού είχαν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια για 109 ώρες στην περιοχή Antakya.


Στην ίδια περιοχή, μια μητέρα και τα τρία παιδιά της διασώθηκαν 108 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό. Ο πατέρας, Αλπασλάν, είναι ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με την ομάδα που προσπαθεί να τον βγάλει. Στην ίδια περιοχή διασώθηκε έπειτα από 111 ώρες ένας άγνωστος 30χρονος αλλοδαπός υπήκοος.

Επίσης στην Antakya, η Selma Gunes, 62 ετών, βρέθηκε ζωντανή κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε μετά από 108 ώρες. Πυροσβέστες και διασώστες από την επαρχία Kutahya διέσωσαν μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Hatay μετά από 108 ώρες.

Η Filiz Ciftci, 38 ετών, ανασύρθηκε μετά από 108 ώρες στην επαρχία Kahramanmaras.


Στην ίδια περιοχή, μια ομάδα διάσωσης από την επαρχία της Σαμψούντας της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας ανέσυρε μια γυναίκα με το όνομα Leyla, η οποία είχε παγιδευτεί για 108 ώρες.

Επίσης στον Καχραμανμάρα, ο Ντονέ Γκιουλ Μπιτμίς, 46 ετών, σώθηκε από τα συντρίμμια ενός επταώροφου κτιρίου έπειτα από 112 ώρες.

Στην περιοχή Nurdagi της επαρχίας Gaziantep, ο 9χρονος Miray Karatas διασώθηκε 108 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό. Η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή του παιδιού σκοτώθηκαν.

Στην ίδια συνοικία, η Zahide Kaya, μια έγκυος γυναίκα, ανασύρθηκε μετά από 115 ώρες.

Επίσης στην ίδια περιοχή, ένα άτομο ανασύρθηκε 105 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό. Μια ομάδα από τη βόρεια επαρχία της Τουρκίας, Αμάσεια, έσωσε έναν άνδρα με το όνομα Καζίμ, ο οποίος ήταν παγιδευμένος για 108 ώρες.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη