Συντάξεις: Αναδρομικά σε 4 ετήσιες δόσεις για όλους τους συνταξιούχους

Αναδρομικά σε τέσσερις ετήσιες δόσεις για όλους ξεκινώντας από το 2024 είναι η «πολιτική λύση» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για 1.300.000 συνταξιούχους που δεν

είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τους οποίους απέκλεισε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές κυβερνητικές δηλώσεις γύρω από την επέκταση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους – και τις δημοσιονομικές επιφυλάξεις που διατυπώνονται –, πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα αυτό θα λυθεί με θετικό τρόπο για τους συνταξιούχους.

Η τελική απόφαση του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να κλειδώσει στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, που θα καθορίσει άλλωστε και τους τελικούς δικαιούχους της παροχής.

Η κυβέρνηση εξετάζει – και είναι πολύ κοντά – στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του ΣτΕ.

Μέχρι στιγμής τα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το θέμα επανέρχεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, γεγονός που αναθερμαίνει το ενδεχόμενο αναζήτησης θετικής λύσης. Ανοιχτό σε μελλοντική διευθέτηση άφησε το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία και την αγορά εργασίας. «Η συζήτηση είναι πρόωρη» είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα κριθεί εν πολλοίς από τη «δημοσιονομική δυνατότητα». Ωστόσο, η «λύση» που συζητείται περιλαμβάνει την επιστροφή τους σε δόσεις με ορίζοντα τετραετίας.

Πρόκειται για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η απόφαση αφορά αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Για τη χρονική αυτή περίοδο έχουν ήδη δοθεί αναδρομικά τα οποία αφορούν τις μειώσεις που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις τους.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ χορηγεί αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση δώρων σε όλους τους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020.

Έτσι με τη δικαστική αυτή απόφαση περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές μπορούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα διεκδίκησης, ενώ για 1.300.000 συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου οι αξιώσεις τους.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη