Λύκος έφαγε τη «Ντόλι», το πόνι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Λίγο μετά τον θάνατο του πόνυ της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διέταξε μια εις βάθος έρευνα για την απειλή των λύκων στην

Ευρώπη, γράφει το Politico.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες παραπονιούνται για τους λύκους εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι αν η θανατική ποινή είναι η απάντηση. Η ιστορία της προέδρου της Κομισιόν και του «Μεγάλου Κακού Λύκου» ξεκίνησε μία ζεστή νύχτα, λίγες μέρες πριν το φεγγάρι της συγκομιδής στην καταπράσινη χώρα των αλόγων της αγροτικής Κάτω Σαξονίας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου, ένας γκρίζος λύκος βυθίστηκε στον δασικό οικισμό Burgdorf-Beinhorn αναζητώντας το γεύμα του. Το αρπακτικό βρήκε τροφή σε ένα καλά φυλασσόμενο συγκρότημα στο τέλος ενός από τους δύο δρόμους του οικισμού.

Η Ντόλι, 30 ετών, δεν είχε καμία ευκαιρία. Το πτώμα της ανακαλύφθηκε το επόμενο πρωί στο πυκνό γρασίδι όπου έβοσκε. Αυτή θα ήταν πιθανότατα η τελευταία φορά που κάποιος άκουγε για την Ντόλι, αν δεν υπήρχε το γεγονός ότι η σκηνή του εγκλήματος ήταν μόλις 100 μέτρα από την εξοχική κατοικία της φον ντερ Λάιεν και η Ντόλι ήταν το βραβευμένο πόνυ του προέδρου της Επιτροπής.

«Όλη η οικογένεια είναι απίστευτα στενοχωρημένη από τα νέα», είπε η φον ντερ Λάιεν μετά τη δολοφονία. Οι τοπικές αρχές υποψιάζονταν έναν γκρίζο λύκο (Canis lupus) γνωστό ως GW950m. Ένα μήνα αργότερα μπήκε σε λίστα δολοφονιών. Παρόλο που οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις επιτρέπουν την εξάλειψή τους υπό ειδικές συνθήκες.

«Θανατική ποινή» για τον ύποπτο λύκο

Με τη βοήθεια αποδεικτικών στοιχείων DNA, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τον Δεκέμβριο ότι ο GW950m, ύποπτος δράστης σε περισσότερες από δώδεκα ακόμη δολοφονίες, ήταν ο λύκος που αναζητούσαν. «Ένα αίτημα για ειδική εξαίρεση από τους νόμους για τα προστατευόμενα είδη υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις σχετικές νομικές απαιτήσεις», δήλωσε η Christina Kreutz, εκπρόσωπος της περιοχής του Αννόβερου, της αρχής που εξέδωσε τη θανατική ποινή για τον GW950m, στη γερμανική εφημερίδα taz στις αρχές Δεκεμβρίου, αρνούμενη να πει εάν εμπλέκεται η πρόεδρος της Επιτροπής

Όταν ρωτήθηκε από το POLITICO την περασμένη εβδομάδα εάν ο θάνατος της Ντόλι επηρέασε την απόφαση για την εξάλειψη του GW950m, η Kreutz επέμεινε ότι δεν είχε. «Η επίθεση στο πόνι της κυρίας φον ντερ Λάιεν δεν ήταν ο λόγος», έγραψε σε ένα email, προσθέτοντας ότι η αίτηση για την αφαίρεση του GW950m υποβλήθηκε νωρίτερα. Πράγματι, σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό που επέτρεπε τη δολοφονία του (αντίγραφο, το οποίο μετά από διατύπωση για συμμόρφωση με τους κανόνες του GDPR, προβλήθηκε από το POLITICO), το αρχικό αίτημα για την εξάλειψη του λύκου κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου, μια ημέρα πριν από τον πρόωρο θάνατο της Ντόλι.

Το μόνο ερώτημα είναι: από ποιον; Εκπρόσωπος της Επιτροπής επέμεινε ότι δεν ήταν η φον ντερ Λάιεν. «Η Επιτροπή και ο πρόεδρος δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο στην απόφαση», είπε. Μία καταξιωμένη ιππέας που μεγάλωσε δίπλα σε άλογα, η φον ντερ Λάιεν δεν φαίνεται να έδειξε ιδιαίτερα κατανόηση για τη σφαγή του αγαπημένου της πόνι.

Ακόμα κι έτσι, λίγοι θα περίμεναν ότι η πάντα χαμογελαστή φον ντερ Λάιεν θα αποκαλυπτόταν ως «λύκος με προβιά προβάτου» γράφει το Politico. Αντί για χριστουγεννιάτικη αμνηστία για τον λύκο GW950m, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έβγαλε τα μεγάλα όπλα, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τον δολοφόνο της Ντόλι, αλλά και ολόκληρη τη φυλή του.

Αυξημένες επιθέσεις στις Άλπεις

Τις εβδομάδες μετά το θάνατο της Ντόλι, η φον ντερ Λάιεν διέταξε τους αξιωματούχους της Επιτροπής να επανεξετάσουν τους κανόνες που προστατεύουν αυστηρά τους λύκους στην Ευρώπη. Στο τέλος Νοεμβρίου, ζήτησε μια «εις βάθος ανάλυση» για την απειλή των λύκων μετά από αναφορές για αυξημένες επιθέσεις σε ζώα, ειδικά στις Άλπεις.

«Υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές για επιθέσεις λύκων σε ζώα και αυξημένο κίνδυνο για τους ντόπιους», έγραψε η φον ντερ Λάιεν σε μια επιστολή προς τους Χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές, την οποία είδε το POLITICO και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το taz. «Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα στις πληγείσες περιοχές σχετικά με το εάν το τρέχον καθεστώς προστασίας των λύκων δικαιολογείται».

Οι Ευρωπαίοι αγρότες παραπονιούνται για τους λύκους εδώ και χρόνια, το θέμα όμως είναι αν η απάντηση στο πρόβλημα είναι η θανατική ποινή. Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί εντελώς στην περιοχή καταγωγής της φον ντερ Λάιεν μέχρι που οι προσπάθειες διατήρησης της άγριας ζωής οδήγησαν στην επανεμφάνισή τους πριν από περίπου 15 χρόνια.

Έκτοτε, η παρουσία τους είναι πηγή συνεχών εντάσεων. Με περίπου 1.200 λύκους να περιφέρονται σε όλη τη Γερμανία, οι ετήσιες απώλειες ζώων έχουν εκτοξευθεί σε χιλιάδες. Τα αρπακτικά βέβαια σπάνια θηρεύουν άλογα. «Ένας λύκος είναι λύκος, αλλά αυτός ο μεμονωμένος λύκος πιθανότατα έμαθε ότι είναι δυνατό να επιτεθεί και να πάρει άλογα», είπε ο Φρανκ Φαμπ, Γερμανός ειδικός στους λύκους, αναφερόμενος στο GW950m, προσθέτοντας ότι η υπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Αν και ο Φαμπ είπε ότι λαμβάνει υπόψιν τα επιχειρήματα για την εξάλειψη ενός λύκου πίσω από ένα «δολοφονικό αμόκ» όπως ο GW950m, το κυνήγι των ζώων (οι αρχές ζητούν τοπικούς κυνηγούς για το έργο) είναι πιο εύκολο να το πει κανείς παρά να το κάνει. Ο ίδιος λέει ότι η ειδική περίφραξη, αν και ακριβή, είναι η καλύτερη λύση. «Αυτό που έχουμε δει στην Κάτω Σαξονία είναι ότι όταν ένας λύκος πυροβολείται, δεν είναι ποτέ ο σωστός», είπε

Πράγματι, ο GW950m είναι ζωντανή απόδειξη αυτού του γεγονότος. Οι αρχές τον έβαλαν για πρώτη φορά στη λίστα τους το 2021, αλλά τον αφαίρεσαν αφού ένας κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα σε ένα περιστατικό που έγινε γνωστό ως «Burgdorf Pack». Προς το παρόν, ο GW950m παραμένει φυγάς. Η τρέχουσα επικήρυξη λήγει στις 31 Ιανουαρίου, μετά την οποία θα είναι και πάλι ελεύθερος να περιπλανηθεί. Εκτός κι αν η πρόεδρος της Επιτροπής μπει στο δρόμο του…

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη