Βασίλης Τόπαλος: Οι ζαλάδες, οι εξετάσεις και η υπερένταση

Την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης αναμένουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης βίας στους Αθλητικούς Χώρους για να

ολοκληρώσουν τον πρώτο μεγάλο κύκλο έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, πρωταθλητή Ευρώπης, Βασίλη Τόπαλου.

Το βασικό ερώτημα είναι τι προκάλεσε τη ζάλη και τη λιποθυμία, που έφεραν την απότομη πτώση του αθλητή στο έδαφος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του μέσα στην τουαλέτα του γυμναστηρίου όπου έκανε προπόνηση στον Ταύρο.

Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε «κάκωση υψηλής κινητικής ενέργειας», χωρίς να διευκρινίζεται, ωστόσο, από αρμόδιες πηγές εάν το τραύμα ήταν ένα (από την πτώση στο έδαφος) ή εάν βρέθηκαν σημάδια που παραπέμπουν σε προγενέστερα τραύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από το τραύμα στον κρόταφο (από την πτώση) υπήρχε στο ίδιο σημείο μία αμυχή.

Ο 16χρονος ζαλίστηκε την ώρα της προπόνησης. Σταμάτησε τις ασκήσεις, πήγε στην τουαλέτα να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό του και εκεί κατέρρευσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βασίλης Τόπαλος ένιωσε ζάλη, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που έχει συλλέξει η αστυνομική υπηρεσία που διενεργεί την προανάκριση.

Την περασμένη άνοιξη ο αθλητής είχε παραπονεθεί ότι έχει συχνές ζαλάδες και πονοκεφάλους. Τότε οι γονείς του είχαν φροντίσει προκειμένου να κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να βρεθεί η πηγή του προβλήματος. Ο 16χρονος έκανε αξονικές και άλλες εξετάσεις, ωστόσο, οι γιατροί δεν βρήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τι μπορεί να προκάλεσε τις ζαλάδες, οι οποίες αποδόθηκαν τότε στην υπερένταση του αθλητή λόγω του κουραστικού και απαιτητικού του προγράμματος.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της έρευνας μπαίνει η τελευταία προπόνηση του Βασίλη Τόπαλου στο γυμναστήριο του Ταύρου. Ένα ερώτημα είναι εάν έγινε σπάρινγκ (προσομοίωση αγώνα) κατά την τελευταία προπόνηση. Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου στον Ταύρο Α. Παπαϊωαννίδης έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του ότι δεν έγινε σπάρινγκ αλλά έντονη προπόνηση. Παρών στην τελευταία προπόνηση ήταν ο πατέρας του 16χρονου και ο μικρότερος αδερφός του.

Για να λάβει χώρα σπάρινγκ σε ένα γυμναστήριο θα πρέπει να έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία Πυγμαχίας. Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο 16χρονος έκανε προπόνηση με τρεις συναθλητές του με ελεγχόμενα χτυπήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Τόπαλος έκανε διάφορες ασκήσεις έχοντας απέναντί του δυνατούς πυγμάχους. Έκανε ασκήσεις για εκγύμναση χεριών, ποδιών και αποφυγής χτυπημάτων. Ο 16χρονος πήγαινε στο συγκεκριμένο γυμναστήριο, διότι εκεί ήξερε ότι μπορεί να βρει συναθλητές του υψηλού επιπέδου.

Ένας από τους αθλητές που έκανε προπόνηση εκείνη την ημέρα στο γυμναστήριο φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι κανείς δεν βάζει όλη του τη δύναμη στις ασκήσεις αλλά μόνο το 30% αυτής.

16χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας είχε λάβει στις 2 Δεκεμβρίου 2022 οδηγίες –όπως και οι υπόλοιποι αθλητές της εθνικής ομάδας- από τον ομοσπονδιακό προπονητή του για «χαλάρωση» ενός μήνα. Δηλαδή για συγκεκριμένη προπόνηση που δεν περιλάμβανε σπάρινγκ. Σημειώνεται ότι η τελευταία προπόνηση έγινε στις 16 Δεκεμβρίου.

Την ώρα της πτώσης του 16χρονου στα αποδυτήρια δεν υπήρχε κάποιος άλλος στο χώρο και έτσι δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας να περιγράψει στις Αρχές πως ακριβώς έγινε το συμβάν.

Ο Βασίλης Τόπαλος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συναθλητή του που αμέσως ειδοποίησε τους υπευθύνους και το ΕΚΑΒ, που έφτασε χωρίς καθυστέρηση. Ο αθλητής διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Στο σημείο της πτώσης μετέβη ιατροδικαστής για να κάνει αυτοψία.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη ήταν «διάχυτη» και ερευνάται εάν συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι γι’ αυτό (πέραν του χτυπήματος από την πτώση).

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο 16χρονος δεν είχε κάνει κάποιον αγώνα το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, προπονούνταν σκληρά και αυτό του είχε προκαλέσει εξάντληση και μεγάλη κόπωση. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που θα καθυστερήσει την περαίωσή της είναι οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη