Περιθώριο έως τις 31 Μαρτίου για διορθώσεις στο Ε9 που «ξεφουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους όπως αυτή εμφανίζεται στο Ε9 έχουν οι φορολογούμενοι πριν φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. 

Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν να τα διορθώσουν για να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις, ενώ οι φορολογούμενοι που το 2022 απέκτησαν ή μεταβίβασαν κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να εμφανίσουν τις αλλαγές αυτές στην εφορία.

Οι διορθώσεις αλλά και οι μεταβολές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων που έγιναν το 2022 δηλώνονται στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ έως τις 31 Μαρτίου 2023, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2024, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί στα τέλη Απριλίου και θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι φορολογούμενοι πριν λάβουν το νέο εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις που θα εντοπίσουν στα στοιχεία των ακινήτων τους έως το τέλος Μαρτίου.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο το 2022 ή «τακτοποίησαν» επιφάνειες των ακινήτων τους τις οποίες δεν είχαν δηλώσει στο Ε9.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, ενώ συνήθως αποδεικνύονται σημαντικές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς «ξεφουσκώνουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Πηγή ...
Νεότερη Παλαιότερη