Κιβωτός: Γιατί η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει ακόμα «πολύ δρόμο»

Με την έναρξη του νέου έτους εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για την Κιβωτό του Κόσμου.

Πλήθος εγγράφων και τραπεζικών κινήσεων καλείται να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία για «ξεσκόνισμα» των οικονομικών συνολικά 11 φυσικών προσώπων που συνδέονται με την Κιβωτό του Κόσμου.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι λόγω του όγκου των δεδομένων η έρευνα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ουσιαστικά δηλαδή με το νέο έτος.

Μεταξύ άλλων, μπαίνουν στο μικροσκόπιο τα φορολογικά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του, όπως και όλων των στενών συνεργατών τους. Πρόκειται για άτομα που είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ ασκούσαν κεντρικό ρόλο στο ίδρυμα. Κάποιοι εξ αυτών ελέγχονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για καταγγελίες ξυλοδαρμών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δωρεές, καθώς θα εξεταστεί εάν δηλώνονταν στις Αρχές στο σύνολό τους, όπως και στις κληρονομιές που λάμβανε το ίδρυμα. Επίσης, θα διερευνηθεί από που προέρχονταν τα μετρητά που βρέθηκαν κατά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας σε ακίνητο του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του.

Στενή συνεργασία θα υπάρξει με την ΑΑΔΕ και για τα δεκάδες ακίνητα, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των μεταβιβάσεων και των κυριοτήτων.

Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι τέσσερα κακουργήματα: Υπεξαίρεση, απιστία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εάν κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, τότε μπορεί να υπάρξουν ποινικές διώξεις από τις δικαστικές Αρχές. Σημειώνεται ότι οι ποινές που προβλέπονται για τέτοιου είδους αδικήματα μπορεί να φτάσουν –συνδυαστικά- ακόμα και τα 20 χρόνια κάθειρξη.

Νομικοί εξηγούν ότι εάν κάποιος καταδικαστεί για απιστία και υπεξαίρεση προβλέπεται 10 χρόνια κάθειρξη. Όσον αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας (όπως η Κιβωτός του Κόσμου) σημειώνεται ότι όλες οι δωρεές, όλα τα ακίνητα και εν γένει η περιουσία πρέπει να ανήκουν στο νομικό πρόσωπο, δηλαδή στη μη κερδοσκοπική εταιρία (και όχι σε φυσικά πρόσωπα).

Εάν κάποιος πάρει κάποιο ακίνητο στην κατοχή του ή χρήματα -που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο- και η αξία αυτών υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, τότε πραγματοποιείται κακουργηματική πράξη.

Η εισαγγελική παραγγελία προς την Οικονομική Αστυνομία προβλέπει να διενεργηθούν: Φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής σε βάθος πενταετίας, διαχειριστικός έλεγχος και ενημέρωση των αποτελεσμάτων από την έκβαση του, έρευνα προκειμένου να διακριβωθούν οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς 11 φυσικών προσώπων. Στο «μικροσκόπιο» του τραπεζικού ελέγχου θα τεθούν δάνεια, κάρτες, μετοχές και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πάντως ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες για κανένα μέλος της Κιβωτού του Κόσμου. Η υπόθεση, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., «έχει ακόμα πολύ δρόμο».

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη