Μυστήριο στην Κασπία Θάλασσα: 2500 φώκιες νεκρές στις ακτές της Ρωσίας

Οι αρχές ανακοίνωσαν οτι 2.500 φώκιες της Κασπίας Θάλασσας βρέθηκαν νεκρές κατά μήκος της ρωσικής ακτογραμμής

Περίπου 2.500 φώκιες βρέθηκαν νεκρές στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στη νότια Ρωσία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή (4/12). Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν αρχικά το Σάββατο ότι είχαν βρεθεί 700 νεκρές φώκιες στην ακτή, αλλά το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αργότερα ανέβασε τον αριθμό σε περίπου 2.500.

Οι αρχές στη ρωσική επαρχία Νταγκεστάν δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές γιατί συνέβησαν οι μαζικοί θάνατοι, αλλά ότι πιθανότατα οφειλόταν σε φυσικά αίτια. Τα δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό των ζώων στην Κασπία ποικίλλουν ευρέως. Η υπηρεσία αλιείας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των φώκιας της Κασπίας είναι 270.000-300.000, ενώ το Κέντρο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κασπίας ανέφερε τον αριθμό σε 70.000.

Οι φώκιες της Κασπίας ταξινομούνται ως απειλούμενες στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Ο Zaur Gapizov, επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κασπίας, δήλωσε ότι οι φώκιες πιθανότατα πέθαναν πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν σε δίχτυα ψαρέματος.

Ειδικοί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλιείας και εισαγγελείς επιθεώρησαν την ακτογραμμή και συνέλεξαν δεδομένα για εργαστηριακή έρευνα, η οποία δεν εντόπισε αμέσως κανέναν ρύπο. Οι υπεύθυνοι αναμένουν πλέον τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Αρκετά προηγούμενα περιστατικά μαζικών θανάτων φώκιας έχουν αποδοθεί σε φυσικά αίτια. Το Καζακστάν, το οποίο έχει μεγάλη ακτογραμμή της Κασπίας, ανέφερε τουλάχιστον τρία τέτοια περιστατικά φέτος.


Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη