Ιταλία: Τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου στο νησί Στρόμπολι

Τσουνάμι σημειώθηκε ανοικτά του νησιού Στρόμπολι, μετά απο υπερχείλιση λάβας, προκαλώντας κύμα ύψος περίπου ενάμιση μέτρου, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα.

Τσουνάμι σημειώθηκε ανοικτά του νησιού Στρόμπολι, προκαλώντας κύμα ύψος περίπου ενάμιση μέτρου, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα. Στο νησί σήμανε συναγερμός, ωστόσο, όπως μεταδίδει η εφημερίδα La Repubblica, όμως σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες της πολιτικής προστασίας δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Η Πολιτική Προστασία εξήγησε ότι «γύρω στις 16.20 υπήρξε μια απόσπαση από το βράχων απο ροή λάβας του ηφαιστείου Στρόμπολι που προκάλεσε κύμα τσουνάμι 1,5 μέτρου. Στο νησί συνεχίζει το τμήμα, οι σειρήνες ήχησαν για να ειδοποιήσουν τον πληθυσμό. Από τους ελέγχους που έγιναν δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε άτομα, κτήρια ή περιουσίες. Το Τμήμα θα συνεχίσει να παρακολουθεί όπως είπε το φαινόμενο σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, Osservatorio Etneo, καταγράφηκαν δύο συμβάντα στο ηφαίστειο, το πρώτο στις 14.10 και το δεύτερο στις 16.35. «Υπήρξε υπερχείλιση λάβας από την περιοχή του βόρειου κρατήρα, ταυτόχρονα με την οποία συνεχίστηκε η έντονη εκρηκτική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια σημειώθηκε μια πιο έντονη έκρηξη από την περιοχή του κεντρικού-νότιου κρατήρα, όπου παρατηρήθηκαν μικρές καταρρεύσεις υλικού κατά μήκος το πάνω μέρος στην περιοχή Sciara del Fuoco, ενώ συνεχιζόταν η υπερχείλιση λάβας και η εκρηκτική δραστηριότητα», ανέφερε.

«Τα νέα από το Στρόμπολι είναι ευτυχώς καθησυχαστικά: το σημερινό κύμα τσουνάμι, ύψους ενάμιση μέτρου, δεν προκάλεσε θύματα παρά μόνο μικρές ζημιές. Με παρηγορεί το γεγονός ότι τα συστήματα συναγερμού λειτούργησαν και ότι το Δημοτικό Κέντρο Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε έγκαιρα.

Εργαζόμαστε για να δώσουμε προσωρινή στέγαση σε περίπου τριάντα πολίτες που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προληπτικά». Αυτό ανέφερε σε σημείωμα ο Nello Musumeci, υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών.


Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη