Ρέει αίμα στα κρυπτονομίσματα – Η FTX, ο Ρουμπίνι και οι πυραμίδες

Μαζικό ξεπούλημα καταγράφεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων στον απόηχο των ανησυχιών ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX φλερτάρει επικίνδυνα με τη

χρεοκοπία.

Οι εξελίξεις με το FTX και η καταβαράθρωση του νομίσματος FTT προκαλούν ισχυρούς τριγμούς σε ολόκληρη την αγορά crypto, με το Bitcoin να χάνει 27%, το Ethereum 32%, τo ΒΝΒ 35%, το Solana 64%, το Polygon 38%, σε λίγες ώρες.

Η επικείμενη κατάρρευση της FTX φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ρευστότητας των ανταλλακτηρίων crypto, που έκανε την εμφάνισή του Ιούνιο όταν η Three Arrows Capital κατέρρευσε λόγω της έκθεσής της στο αποτυχημένο stablecoin Terra.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Σαμ Μπάκμαν Φράιντ και το ανταλλακτήριό του, που τότες είχε αξία 32 δισ., θεωρήθηκε ως ο άνθρωπος που προσέφερε σανίδα σωτηρίας στην αγορά τον crypto, δίνοντας στον προβληματικό δανειστή κρυπτογράφησης BlockFi δάνειο 250 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο και προσπαθώντας να διασώσει τη Voyager Digital.

Tώρα ο ιδρυτής και CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX προσπαθεί εναγωνίως να συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ και γι’ αυτό έχει προσεγγίσει το ανταλλακτήριο Kraken, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Axios.

Νωρίτερα ο Σαμ Μπάκμαν Φράιντ, δήλωσε ότι κάνει προσπάθειες για αύξηση κεφαλαίου και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τζάστιν Σαν, ιδρυτή του κρυπτονομίσματος Tron.

Ο CEO της FTX σε memo που απέστειλε στους εργαζόμενους του ανταλλακτηρίου την Τετάρτη, ανέφερε ότι εξετάζει όλες τις διαθέσιμες μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με το Binance. «Η Binance προφανώς δεν σχεδίαζε ποτέ να προχωρήσει το deal», έγραψε ο Σαμ Μπάκμαν Φράιντ.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Nouriel Roubini, παρομοίασε το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων σαν αυτό των πυραμίδων, αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πώλησης της FTX.com στην Binance.

Όπως είπε, η Binance, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια στον κόσμο, προσπάθησε να διασώσει την FTX.com που παρουσίαζε κεφαλαιακό κενό περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και το ερώτημα που θέτει ο Roubini είναι «ποιος θα σώσει την Binance όταν καταρρεύσει το άθλιο χαρτοφυλάκιό της», σημειώνοντας πως τα κρυπτονομίσματα είναι η μητέρα όλων των σχημάτων Ponzi.

Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη