Με κυβερνητικό αεροσκάφος γύρισε ο Τζιτζικώστας στην Ελλάδα

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Τουρκία λίγο πριν τη 01:00 το βράδυ, μετά το επεισόδιο με τις τουρκικές αρχές.

Με κυβερνητικό αεροσκάφος παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Απόστολο Τζιτζικώστα από την Τουρκία μετά την περιπέτειά του με τις αρχές της γείτονος χώρας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό μια φωτογραφία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, από τη στιγμή που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στη μία τα ξημερώματα.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, @NikosDendias. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά», γράφει στην ανάρτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι , οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν χωρίς λόγο την είσοδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα αναχωρήσει μετά το μεσημέρι από Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου με το καψόνι στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Οπως δήλωσε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «μου απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία χωρίς να μου εξηγούν τους λόγους». Συνεργάτης, μάλιστα, του Απόστολου Τζιτζικώστα δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο Newsbomb.gr ότι υπάρχουν κινητοποιήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να απαντήσει στο γιατί αποφάσισε αυτή τη φορά να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του Απόστολου Τζιτζικώστα, δεδομένου ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε εκεί για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα με ευρωπαϊκή ιδιότητα για να συμμετάσχει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Ερώτηση Μαρίας Σπυράκη στην Κομισιόν για το επεισόδιο με Τζιτζικώστα

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Σχολιάζοντας το επεισόδιο η ευρωβουλευτής σημείωσε, ότι κατέθεσε επέιγουσα ερώτηση στην Κομισιόν «για το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα».

Οι δικαιολογίες της Τουρκίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

«Είναι προφανές πως τέτοιες τακτικές εκφοβισμού και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης όπως η σημερινή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και για το λόγο αυτό με επείγουσα ερώτηση μου καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει θέση. Η παραβίαση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, όπως η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακινήσεων, δεν καθιστά απλώς προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποδεικνύει ότι η γειτονική χώρα δεν ενσωματώνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν προχωρά στην εφαρμογή τους».

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;

2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη