Οικονόμου – Επιταγή ακρίβειας: Πιθανή ημερομηνία πληρωμών 20 Δεκέμβρη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ποια είναι η πιο πιθανή ημερομηνία να πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ στους

δικαιούχους

Ως η πιο πιθανή ημερομηνία να καταβληθεί στους δικαιούχους η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ είναι η 20ή Δεκεμβρίου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, που κατέθεσε για 4η φορά ερώτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει στη συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» του θέματος.

Παρακολουθήσεις: «Συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες»

«Ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθογενειών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, των επισυνδέσεων και της καθολικής απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια, και εκεί θα διεξαχθεί μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, επί της οποίας ο καθένας θα τοποθετηθεί, και ο πρωθυπουργός θα δώσει τις απαντήσεις που είναι να δώσει», τόνισε κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Είναι, νομίζω, απολύτως καθαρό τι επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την υπόθεση αυτή. Και η ίδια, αλλά και οι βραχίονές της: Να συντηρούν ένα ζήτημα στην επικαιρότητα με νουβέλες, με ιστορίες ατεκμηρίωτες. Ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στη Βουλή με βάση και το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση και θωρακίζει θεσμικά σε πολύ υψηλό βαθμό τον ευαίσθητο αυτόν τομέα στη χώρα μας στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκαν για την ουσία του ζητήματος. Με γενναιότητα αναγνωρίσαμε τις παθογένειες, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε σε θεσμικές ρυθμίσεις, έγινε καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνία και ειδικώς όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις, όχι η επιχειρούμενη εργαλειοποίηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και πολύ καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, υιοθετώντας αυτή την ιδιότυπη στρατηγική του “τραμπισμού αλά γκρέκα”, προσπαθεί να μας οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα. Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Συγκεκριμένα, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ δικαιούνται όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι με τη «διπλή» επιταγή

«Κερδισμένα» είναι τα ζευγάρια που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, καθώς εκεί θα καταβάλλεται διπλή, δηλαδή 500 ευρώ στο νοικοκυριό.

Διπλή «δόση» θα λάβουν επίσης και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ μιάμιση δόση θα δουν στον λογαριασμό τους 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Διευκρινίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού

Περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα λάβουν διπλή δόση.

Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με πέντε παιδιά που ανήκει στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία (ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ) λαμβάνει επίδομα 336 ευρώ το μήνα. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα λάβει 336+168, σύνολο 504 ευρώ.

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όμως για αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ.

Κριτήρια για χαμηλοσυνταξιούχους

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους ευάλωτους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • Προσυνταξιοδοτική παροχή.
  • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).
  • Περιλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.).

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως).
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως).
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως).
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
Πηγή... ...
Νεότερη Παλαιότερη