Το Θέρμο και τα σενάρια διχοτόμησης της Μητρόπολης

c693


Στην πλήρωση της χηρεύουσας θέσης του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προέβη στις 6 Οκτωβρίου 2022 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ψηφίζοντας και

εκλέγοντας τον μέχρι πρότινος Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη, νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η χειροτονία του οποίου έγινε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2022.

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευρίσκετο εν χηρεία για περίπου 9 μήνες, κι είχε κατά το διάστημα αυτό Τοποτηρητή της τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, έναν πολυγραφότατο κι αξιόλογο ιεράρχη με παιδεία, που διακρίνεται για το ποιμαντορικό του έργο.

Μεταξύ των πολλών “ειδήσεων” που διακινήθηκαν κατά το εννιάμηνο αυτό, “ειδήσεις” που πολλοί υπεδαύλιζαν και μαγείρευαν, κυριάρχησε αυτή που ήθελε την Μητρόπολη διχοτομούμενη και την περιοχή του Δήμου Θέρμου προσαρτόμενη στην Μητρόπολη Ναυπάκτου. Βέβαια, αν για το Αγρίνιο υπήρχε ένα σκεπτικό ενισχυτικό της διχοτόμησης, καθότι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτ/νιας, για το Θέρμο που είναι στην ίδια αναπτυξιακή ενότητα με το Αγρίνιο, η προσάρτηση της περιοχής στη Μητρόπολη Ναυπάκτου δεν είχε ιδιαίτερο νόημα.

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμου στις 25/2/2022, θέσαμε το θέμα της πιθανολογούμενης διχοτόμησης της Μητρόπολης και ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε να το συζητήσει ακολουθούμενος από Δημοτικούς Συμβούλους. Ισχυρίστηκε τότε, πως γνωρίζει πλήρως και το προσκήνιο και το παρασκήνιο, αλλά δεν έχει να πεί κάτι στο σώμα, καθότι δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά θέματα.

Μετά την άρνησή του ο κ. Δήμαρχος να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ με δήλωση υπέρ της διχοτόμησης της Μητρόπολης, την οποία υπέγραφαν τέσσερις Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Θέρμου.
Ενώ δηλαδή – όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε – ήξερε τα πάντα, απέφυγε να ενημερώσει το σώμα, έστερξε όμως αργότερα κι επισήμως μάλιστα να τοποθετηθεί υπέρ της διχοτόμησης της Μητρόπολης, όπου φυσάει ο άνεμος δηλαδή.

Στο διάστημα αυτού του εννιαμήνου, με εκδηλώσεις και συμπεριφορές υπερβολικές, εφέρετο ως ο μοναδικός φίλα προσκείμενος προς τον Τοποτηρητή.
Όταν όμως οι προσπάθειες συλλόγων και Δημάρχων, για το αν θα διχοτομηθεί η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας έφτασαν στο όριο, ο τοποτηρητής Μητροπολίτης με παρρησία βγήκε μπροστά και ευθαρσώς ξεκαθάρισε το θέμα. Δήλωσε γραπτώς, ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη διχοτόμηση της Μητρόπολης, κι όσον αφορά το που θα ανήκει ο Δήμος Θέρμου, είναι κάτι που το ζήτησε ο Δήμαρχος Θέρμου.

Η απόφαση όμως της Ιεράς Συνόδου και της συντεταγμένης πολιτείας, αφήνει έκθετο τον κ. Δήμαρχο και απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους Δημοτικούς του Συμβούλους ιδιαίτερα, αλλά και απέναντι στους Δημότες μας, διότι άλλα έλεγε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι γνωρίζει προσκήνιο και παρασκήνιο, κι άλλα δήλωνε στην κοινή δήλωση με άλλους Δημάρχους.

Σήμερα, μετά την οριστική απόφαση, περίτρανα αποδεικνύεται πως, ούτε το προσκήνιο γνώριζε, ούτε το παρασκήνιο. Προκύπτει επίσης πως, η δεν γνώριζε τίποτα και διατείνονταν πως γνώριζε, ή αυτά που νόμιζε πως γνώριζε, δεν ίσχυαν. Απέφυγε ο κ. Δήμαρχος να ενημερώσει υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο, απαξιώνοντας πλήρως τους Δημοτικούς του Συμβούλους, υποβιβάζοντας το σώμα σε καθαρά ψηφοδοτικό.

Είναι πλέον πασίδηλη η έλλειψη της διοικητικής ικανότητας της Δημοτικής αρχής, κι εμφανέστατη η αδυναμία της να σταθμίσει τα δεδομένα και να εκτιμήσει σωστά τις καταστάσεις. Βολοδέρνει εδώ κι εκεί, σε μία ατελέσφορη προσπάθεια κάλυψης των εμφανέστατων διοικητικών αδυναμιών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού και του Δήμου μας.

Δυστυχώς αυτά συνέβησαν και θα συμβαίνουν, όσο ο κ. Δήμαρχος προσκολλημένος στην του ενός ανδρός αρχή, δεν εμπιστεύεται το Δημοτικό του Συμβούλιο, κι εμπιστεύεται τα ανέλεγκτα “κέντρα πληροφόρησης”. Ένα σωστά λειτουργούν Δημοτικό Συμβούλιο, θα απέτρεπε αυτές τις παρεκτροπές, προφυλάσσοντας και τον Δήμαρχο και το κύρος του Δήμου μας.

Δημοτικός συνδυασμός ‘Αξιοπιστία και προοπτική για τον Δήμο Θέρμου’
...
Νεότερη Παλαιότερη