Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Τι κατέθεσαν Μακρυπούλια, Σχίζα και Χαλκιάς

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ζετα Μακρυπούλια έπειτα από αίτημα της εισαγγελέως της έδρας προκειμένου να καταθέσει επειδή αναφέρθηκε το όνομα της από την πρώτη καταγγέλουσα.

«Δεν γνωρίζω την καταγγέλλουσα. Γνωρίζω τη μητέρα της. Δε θυμάμαι ούτε το κορίτσι, ούτε να της είπα κάτι» ανάφερε η ηθοποιός.

Προεδρος: Την γνωρίζετε;
Μαρτυρας: Όχι, αλλά δεν είναι εδώ να τη δω. Πολλές φορές δε συγκρατώ ονόματα.
Προεδρος: Θυμάστε το 2008 να την συναντήσατε στις τουαλέτες σε πρόβες στο θέατρο που είχε έρθει για ένα ρόλο;
Μαρτυρας: Όχι δε θυμάμαι. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν υπήρχε έξτρα ρόλος. Εξι ξεκινήσαμε εξι τελειώσαμε. Αν υπήρχε κάποια στιγμή κάποια ιδέα δεν το ξέρω.

«Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω συναντήσει κορίτσι στην τουαλέτα και να έχω πει αυτά.

Ζήτω συγγνώμη αλλά δε θυμάμαι κάτι τέτοιο. Ούτε θυμάμαι να έχει έρθει κάποια κοπέλα και να είχε ενοχλήσει. Έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο» είπε η Ζέτα Μακρυπούλια.

Εισαγγελεας: Επιτρεπόταν στις πρόβες να έρχονται τρίτοι και να βλέπουν την παράσταση;
Μαρτυρας: Γενικά απαγορευτεί αλλά εξαρτάται από το σκηνοθέτη.
Εισαγγελεας: Στη συγκεκριμένη παράσταση γινόταν;
Μαρτυρας: Όχι.
Εισαγγελέας: Αν ερχόταν κάποιος θα το παρατηρούσατε;
Μαρτυρας: Φαντάζομαι ότι ίσως ρωτούσα.
Εισαγγελεας: Αν ερχόταν κάποια συγγενικό πρόσωπο ηθοποιού το γνωρίζατε και οι υπόλοιποι.
Μαρτυρας: Όχι.

Η μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους των θυμάτων με τον συνήγορο της πρώτης καταγγέλλουσας Αλέξανδρο Μίντζιας να αναφέρεται στο πρωτότυπο έργο και την ύπαρξη δυο ονομάτων στο σενάριο που δεν εμφανιζόταν όμως με ρόλο στο έργο.

«Πολλές φορές υπάρχουν ονόματα ρόλων που αναφέρονται στην παράσταση χωρίς να εμφανίζονται ποτέ. Στη δίκη μας παράσταση δεν υπήρξε τέτοιος ρόλος. Αν πρέπει να ακουστεί μια φωνή συνήθως το κάνει κάποιος από εμάς δεν παίρναμε έξτρα ηθοποιό. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στις παραστάσεις που έχω δουλέψει εγώ. Αν ο κ. Φιλιππιδης σκέφτηκε να βάλει κάποιο ηθοποιό να κάνει τη φωνή ενος ρόλου, δεν θυμάμαι ποτέ να έπεσε η ιδέα στο τραπέζι της πρόβας» εξήγησε η ηθοποιός.

Πολιτική αγωγή: Η μητέρα της πρώτης καταγγέλλουσας έχει δυο καταστήματα τα έχετε επισκεφθεί;
Μαρτυρας: Ναι. Ήταν στενή φίλη μου η Θαλεια η Ματίκα που έπαιζαν μαζί στο Μπακαλόγατο και είχα πάει 2-3 φορές.
Πολιτική αγωγή: Θυμάστε να σας έχει μιλήσει για την κόρης της;
Μαρτυρας: Θυμάμαι ότι κάτι πρέπει να είχε πει γιατί είχα σκεφτεί ότι είναι πολύ νέα για να έχει παιδί. Αλλά αυτό μέχρι εκεί.

Η κατάθεση της Ράνιας Σχίζα

Τη σκυτάλη στο βημα του μάρτυρα πήρε η Ράνια Σχίζα, η οποία υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει την καταγγέλουσα και δεν θυμάται απολύτως τίποτα για νέο ρόλο στην παράσταση. «Δε θυμάμαι κάτι τέτοιο. Δεν έχω καθόλου εικόνα της κοπέλας. Ούτε τη μητέρα της γνωρίζω. Όταν κάνουμε πρόβα, είμαστε εντελώς πάνω στη σκηνή. Όπως και στην παράσταση. Αν ήρθε κάποιος δεν τι θυμάμαι. Δεν έχω καθόλου εικόνα και της καταγγέλλουσας» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα δεν θυμάμαι να υπήρξε ενόχληση, δεν είχαμε τέτοια».

Πολιτική αγωγή: Θυμάστε να έχει έρθει ο υπεύθυνος του θεάτρου κάποιον στη πρόβα και να τον ρωτάτε για κάποιον που ήρθε να παρακολουθήσει;
Μαρτυρας: Όχι, δε θυμάμαι.

Η κατάθεση του Τάσου Χαλκιά – «Άψογη συνεργασία»

«Δεν γνωρίζω τίποτα από όλα αυτά. Η διανομή ήταν συμπληρωμένη από την αρχή. Το έργο ήταν σπονδυλωτό. Από την αρχή εξι άτομα ήμασταν. Παρουσία μου δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση για έξτρα ρόλο» είπε ο Τάσος Χαλκιάς.

Όταν ερωτήθηκε για τη συνεργασία του με τον Πέτρο Φιλιππιδη ξεκαθαρισε: «Η συνεργασία μας υπήρξε άψογη καλλιτεχνικά. Τον διακατέχει τελειομανία, μπορώ να το πω και μανία. Πολλές φορές ήταν αιχμηρός. Χωρίς να αφήσω κανένα υπονοούμενο, δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι έγιναν ποτέ τέτοια πράγματα μπροστά μου».

Εισαγγελεας: Αν ήθελε κάποιος δικός σας να δει τις πρόβες;
Μαρτυρας: Θα ζητούσα άδεια από το σκηνοθέτη.
Εισαγγελεας: Υπήρξε ποτέ αναστάτωση στην πρόβα; Είδατε κάποιον;
Μαρτυρας: Όχι είμαι πάντα προσηλωμένος. Δεν είδα κανέναν.

Απόρριψη αιτήματος

Την ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος για ανάκληση της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία αντικαταστάθηκε μια ένορκος από αναπληρωματικό αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση που είχε υποβάλλει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Σύμφωνα με το άρθρο 335 παρ.2 μπορεί να ασκηθεί προσφυγή σε συγκεκριμένες περίπτωση και το αίτημα δεν εμπίπτει σε αυτές. Συνεπώς προτείνω να απορριφθεί» ανέφερε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε σχετικά με την ουσία του αιτήματος: «θεωρώ ότι ο νομοθέτης αναθέτει την αρμοδιότητα στον πρόεδρο. Επιπλέον σχετικά με το κόλλημα του ενόρκου ο νόμος αναφέρει ακόμα ακόμα και την απροθυμία του ένορκου. Εδώ ανέκυψε κόλλημα» είχε αναφέρει η εισαγγελέας.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη