Ρωσία: Ανακαλύφθηκε νέος αστεροειδής διαμέτρου μισού χιλιομέτρου που πλησιάζει στη Γη

Ο αστεροειδής, που ονομάστηκε 2022 SE37, δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον πλανήτη Γη, σημείωσαν οι αστρονόμοι

Οι Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο αστεροειδή, τον 2022 SE37, ο οποίος πλησιάζει τη Γη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Tass, βασισμένο σε στοιχεία του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. M.V. Keldysh (IPM) RAS, η προσέγγιση του αστεροειδούς καταγράφηκε ταυτόχρονα από δύο ρωσικά παρατηρητήρια. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ο αστεροειδής αυτός «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη στο ορατό μέλλον».

«Τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου, δύο παρατηρητήρια στη νότια Ρωσία επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου αστεροειδούς, του 2022 SE37 που πλησιάζει τη Γη», αναφέρει το Tass. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, η διάμετρος του αστεροειδούς είναι περίπου μισό χιλιόμετρο. Το ουράνιο αυτό σώμα περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, σε μια επιμήκη τροχιά, κάθε 3,44 χρόνια ενώ κινείται σε απόσταση ως και 563 εκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτόν..

«Πρόκειται για άλλον έναν από τους σχεδόν 30 χιλιάδες αστεροειδείς που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από τους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο. Πετάει σε απόσταση πολλών εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη», δήλωσε Ρώσος αστρονόμος Γιούρι Μπαλέγκα στο πρακτορείο Tass.

Στις αρχές του έτους, το Πανρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (VNII GOChS) του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε μια πιθανή σύγκρουση του αστεροειδούς Apophis με γεωστατικούς δορυφόρους της Γης. Ένας αστεροειδής με διάμετρο σχεδόν 400 μέτρων θα «πετάξει» κοντά στη Γη στις 13 Απριλίου 2029. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Γη, η ισχύς της έκρηξης θα είναι 1,7 χιλιάδες μεγατόνια, δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ της σοβιετικής θερμοπυρηνικής βόμβας που δοκιμάστηκε το 1961.
ΠΗΓΗ
Νεότερη Παλαιότερη