Ξενάγηση ελβετικών παγετώνων: Η σημασία τους στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα

Οι παγετώνες αποτελούν σημεία ξεχωριστής ομορφιάς, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποχώρηση των πάγων επιταχύνεται, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή

Περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες της οροσειράς των Άλπεων βρίσκονται στην Ελβετία, μία χώρα απαράμιλλης ομορφιάς που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, πέρα από σημεία που μπορούν να μαγέψουν κάθε παρατηρητή, οι παγετώνες αποτελούν και δείκτη που σχετίζεται με τη σωτηρία του πλανήτη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ελβετικοί παγετώνες μαγεύουν, αλλά χρειάζονται προστασία

Η Ελβετία είναι μία χώρα με περισσότερους από 1.400 παγετώνες, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα στην οροσειρά των Άλπεων, όπως στην περιοχή του Βαλαί, στο Γκριζόν, αλλά και στις Βερνικές Άλπεις. Ο μεγαλύτερος παγετώνας της χώρας ονομάζεται Aletsch και βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.600 και 4.000 μέτρων στο νότιο τμήμα των ελβετικών Άλπεων. Έχει χαρακτηριστεί, μάλιστα, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Οι παγετώνες της Ελβετίας αποτελούν σημεία στα οποία θα βρει κάποιος σκιέρ και σνόουμπορντερς, αλλά και πεζοπόρους, καθώς αποτελούν μία από τις σημαντικές τουριστικές ατραξιόν της χώρας. Όμως, καθώς είναι και ένας πολυσυζητημένος δείκτης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι λιώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ETH Zurich, έχει υπολογιστεί ότι οι παγετώνες της Ελβετίας έχουν χάσει σημαντικά περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού τους όγκου από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Ξεκινώντας τις μετρήσεις με δεδομένα του 1931, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι όγκοι πάγου στους παγετώνες είχαν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ τα επόμενα 85 χρόνια, μέχρι το 2016. Από τότε, το λιώσιμο επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς οι παγετώνες έχουν χάσει επιπλέον 12% σε διάστημα μόλις έξι ετών.

Ρεκόρ τήξης των πάγων σημειώθηκε το 2022

Σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) που δημοσιεύτηκε την άνοιξη, το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού αποτελεί μία από τις δέκα μείζονες απειλές για τον πλανήτη που αποτελούν συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας. Το 2022, ήταν μία ακόμη πιο καταστροφική χρονιά για τους ελβετικούς παγετώνες, καθώς όλα τα ρεκόρ τήξης των πάγων καταρρίφθηκαν, ως συνέπεια της περιορισμένης χιονόπτωσης τον χειμώνα και του καύσωνα μεγάλης διάρκειας που ακολούθησε το καλοκαίρι.

Η Ελβετία είναι, μάλιστα, μία χώρα στις θερμοκρασίες της οποίας έχει παρατηρηθεί διπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο αύξησης στον πλανήτη. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται, οι παγετώνες των Άλπεων αναμένεται να χάσουν περισσότερο από το 80% της τρέχουσας μάζας τους έως το 2100, ωστόσο, η μείωση των εκπομπών θα μπορούσε να σώσει στην καλύτερη περίπτωση περίπου το 1/3 των συνολικών όγκων στην Ελβετία. Αν δεν γίνουν κινήσεις για την προστασία του κλίματος, σε πενήντα χρόνια οι παγετώνες της Ελβετίας θα έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορούν να παρέχουν νερό. Πρόκειται για κάτι σημαντικό για μία χώρα στην οποία οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί εξασφαλίζουν περισσότερο από το 60% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Το λιώσιμο των πάγων αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που οδηγούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα σημειωθεί άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μέσο όρο 60 έως 80 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα. Παράλληλα με τις υπόλοιπες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας και διάβρωσης γύρω από τις ακτές, με σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους, τις υποδομές, τις επιχειρήσεις και τη φύση στις περιοχές αυτές.

Η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους

Η ευαισθητοποίηση του καθενός σε θέματα κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες που μπορεί να έχει, σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν κατοικεί. Η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους και πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είναι σημαντικό για τον καθένα από εμάς αρχικά να γνωρίζει την πραγματικότητα, αλλά και όλα εκείνα που μπορεί να κάνει για να σώσει τον πλανήτη. Ακόμη και ένα ταξίδι, μία περιήγηση, είναι σημαντικό να συνδυάζεται με ενημέρωση για θέματα που άπτονται οικολογικών ανησυχιών.

Η Eurobank προσφέρει στους κατόχους των καρτών Eurobank Mastercard την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό για να δουν από κοντά συναρπαστικά πράγματα που αφορούν στον πλανήτη και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία, στους μαγευτικούς παγετώνες της Ελβετίας, που θα τους μείνει! Έτσι, οι πελάτες, κάτοχοι χρεωστικών και πιστωτικών καρτών Eurobank Mastercard, για κάθε αγορά που κάνουν από 50 και άνω, έως και τις 30/11, σε οποιονδήποτε έμπορο σε φυσικά καταστήματα ή online θα μπαίνουν σε κλήρωση για:

  1. Πέντε ταξίδια στους παγετώνες της Ελβετίας για δύο άτομα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες στις Άλπεις, ξενάγηση στους ελβετικούς παγετώνες και ενημέρωση από ειδικό επιστήμονα για τη σημασία τους στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, διαμονή με τρεις διανυκτερεύσεις σε πιστοποιημένο οικολογικό ξενοδοχείο στην καρδιά του Saint Moritz, δείπνο σε παραδοσιακά ελβετικά εστιατόρια υψηλής ποιότητας, αλλά και πεζοπορία με χιονοπέδιλα στα χιονισμένα τοπία.
  2. Δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία θα κερδίζουν μέσα από διαδοχικές κληρώσεις.

Με απλές κινήσεις, ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί όλους, ωστόσο, ο καθένας μας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στην καταπολέμησή της. Κάθε οικογένεια, ακόμη και τα μικρά παιδιά, μπορούν να συμβάλλουν στη σωτηρία του πλανήτη. Η εξοικονόμηση νερού, η μείωση των απορριμμάτων στο σπίτι, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας (ακόμη και με απλές κινήσεις, όπως σβήνοντας ένα φως ή βγάζοντας από την πρίζα μία ηλεκτρική συσκευή που δεν χρησιμοποιείται), μπορούν να αποτελέσουν το κάτι μικρό αλλά σημαντικό που μπορεί να κάνει ο καθένας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη