Ανατιμήσεις στο ψωμί: Η ενέργεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των αρτοποιών

Η πρόεδρος Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια αναλύει στο Newsbomb.gr το μεγάλο πρόβλημα των αρτοποιείων της χώρας με το ενεργειακό κόστος καθώς και τον κίνδυνο που εγκυμονεί για 1500 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Για τις ανατιμήσεις στο ψωμί αλλά και για το βαρύ φορτίο των λειτουργικών εξόδων και των ακριβών πρώτων υλών μίλησε η πρόεδρος Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, στο Newsbomb.gr.

«Έχει γίνει αύξηση 10-15% τον Μάρτιο του 2022, από κει και πέρα δεν έχει γίνει κάποια αύξηση», επισημαίνει η πρόεδρος εξηγώντας πως η εικόνα των 0,90 ευρώ και των 1,50 ευρώ ορίζεται από τον κάθε αρτοποιό ανάλογα το κοστολόγιό του.

Σχετικά με το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι η αιτία για να κλείσουν τα 204 αρτοποιεία στη χώρα αλλά και για να κινδυνεύει ένα μεγάλο ποσοστό με λουκέτο η κ. Κουκουμέρια τόνισε:

«Η ενέργεια κάθε μήνα είναι μια έκπληξη για εμάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια οικονομία. Είναι απαραίτητη η ενέργεια για να βγάλουμε φρέσκο ψωμί. Οι λογαριασμοί είναι υπέρογκοι. Το ρεύμα +180%, το φυσικό αέριο διπλάσιο, το πετρέλαιο κίνησης στο 2,17 ευρώ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η καθημερινότητα και η λειτουργεία».

Η πρόεδρος επιπλέον ανέφερε ότι 1500 αρτοποιεία κινδυνεύουν και πως δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε τις ασφαλιστικές πληρωμές των υπαλλήλων, γιατί πρέπει να πληρώσουν την ενέργεια. «Δεν υπάρχει σταθεροποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κουκουμέρια γνωρίζει καλά ότι τα ίδια προβλήματα επικρατούν και σε άλλου είδους επιχειρήσεις, όπως επίσης ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον το ίδιο διαθέσιμο εισόδημα με τα προηγούμενα χρόνια. «Η κίνηση στο ψωμί είναι μειωμένη στο 20%, ενώ στα αρτοσκευάσματα πάνω από 40%. Ο κόσμος δεν επισκέπτεται καθημερινά τον φούρνο. Είναι συγκεκριμένο το εισόδημα για τις αγορές.», επισήμανε.

Από τη μεριά τους οι αρτοποιοί ζητούν αύξηση της επιδότησης, με σταθερή κιλοβατόρα γύρω στα 16 λεπτά, μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και μείωση ΦΠΑ στο 6%, ώστε να έχουν τη δυνατότητα, η όποια ενδεχόμενη αύξηση να είναι ελάχιστη ή έως καθόλου.

Όπως μας ενημέρωσε και η πρόεδρος «Για την αύξηση της επιδότησης έχει ενημερωθεί ο υπουργός από τον Οκτώβριο και έχει πει ότι θα γίνει. Για όλα τα άλλα είμαστε ακόμα σε αναμονή».

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη