Τατάρ: «Είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο – Οι 40 χιλιάδες στρατιώτες μας είναι εκεί»

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά της συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου

Ο Τουρκο-Κύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επισκέφτηκε το Ερζιντζάν της Τουρκίας για να παρακολουθήσει το Διεθνές Συμπόσιο του Τουρκικού Κόσμου ως προσκεκλημένος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ο Τατάρ, σχολίασε την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εκ μέρους των ΗΠΑ και προκάλεσε λέγοντας: «Απάντησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Η συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περιοχή. Ως εκ τούτου, μετά το 1974, το Σώμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζει να υπηρετεί εκεί ως Κυπριακές Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις. Οι 40 χιλιάδες στρατιώτες μας είναι εκεί και, αν χρειαστεί, μέσα σε 5 λεπτάμπορούν να σταλούν πολλοί άλλοι στρατιώτες. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι πάντα Μουτζαχεντίν.

Φυσικά, το αγωνιστικό μας πνεύμα είναι παρόν και είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Αλλά φυσικά, κανείς δεν θέλει σύγκρουση ή πόλεμο αυτήν την εποχή. Δεν θέλω καν να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας από αυτές τις παραβιάσεις με πνεύμα συμφιλίωσης και θα κάνει ό,τι είναι σωστό βάσει δικαίου».

Συνέχισε μάλιστα χαρακτηρίζοντας το Ελληνο-Κυπριακό δίδυμο βλάσφημο. «Το ελληνο-ε/κ δίδυμο κραυγάζει. Κατά τη γνώμη μου, το δίδυμο επανεκτίμησε την κατάσταση, ειδικά μετά από αυτόν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου αναδείχθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η ηγεσία του προέδρου της Τουρκίας, οι προσπάθειες που έγιναν να αποτραπεί η πείνα στον κόσμο από το διάδρομο σιτηρών που άνοιξε, τα βήματα που έκανε η Τουρκική Δημοκρατία, προκαλώντας το φθόνο της Ελλάδας. Τώρα βέβαια τι θα κάνουν; Προσφεύγουν σε παιχνίδια. Κανένα από αυτά τα παιχνίδια δεν πείθει. Η δύναμη και οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες. Είναι ξεκάθαρο τι τους συνέβη. Καταρχάς ο πληθυσμός της Κύπρου είναι βέβαιος, η διάμετρός του είναι σίγουρη. Επομένως, πόσο θα οπλιστούν εναντίον ποιου; Πρόκειται για προσωρινή κόλπα κατά τη γνώμη μου, που παίζουν με τους δικούς τους ανθρώπους και την πολιτική τους. Υπάρχουν επιλογές και από τις δύο πλευρές. Εκλογές υπάρχουν και στην Ελλάδα και στη Νότια Κύπρο τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες ρητορικές για εσωτερική κατανάλωση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όλα αυτά είναι προσωρινά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ανάπτυξη του δυναμικού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η ενίσχυση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ταυτόχρονα, προκειμένου να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας σε αυτή τη γεωγραφία. Αυτή είναι όλη η ελπίδα και η επιθυμία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τατάρ.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη