Στα μέσα του 2023 η σύνδεση των ταμειακών με τα POS

Προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου μεταφέρεται η σύνδεση των 536.000 ταμειακών μηχανών με τα POS. Αιτία της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι τα voucher αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών θα δοθούν στις επιχειρήσεις έως τα τέλη Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το μέτρο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις θα εφαρμοσθεί τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι η ΑΑΔΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, ώστε η χρηματοδότηση (επιδότηση) να πάει ταχύτερα στους δικαιούχους έτσι ώστε να ξεκινήσει η σωστή και ομαλή εφαρμογή του μέτρου.

Αν και το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η διασύνδεση αυτή θα ξεκινούσε από την 1-1-2023, επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε για να έχουν ολοκληρωθεί τεχνικά οι διαδικασίες προσαρμογής των συστημάτων έως το τέλος του 2022, διαμορφώθηκε από την ΑΑΔΕ νέο χρονοδιάγραμμα.

  • Εντός του 2022 θα εκδοθεί απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών ΦΗΜ (ΕΑΦΔΣΣ), ώστε να λειτουργούν και αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» –σαν τις φορολογικές ταμειακές μηχανές– και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές και τα ποσά των συναλλαγών να μη δηλώνονται ανακριβώς (μειωμένα) στην ΑΑΔΕ.
  • Από τις 10-1-2023 έως τις 31-3-2023 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα voucher που προβλέπονται για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε να διασυνδέονται με τα POS.
  • Από τον σύνδεσμο πάντως εκτιμούν ότι η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί από 1-4-2023 έως 31-7-2023 με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα voucher.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη