Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Παράταση χρήσης επιταγών στο πρόγραμμα καθώς και ευελιξία στις επιστροφές συσκευών. 

Έως 1η Νοεμβρίου 2022 η νέα καταληκτική ημερομηνία για αγορές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αγορές με χρήση επιταγών (vouchers) του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και 90 ημέρες από την έγκριση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, μπορούν να πραγματοποιούνται έως και 30 ημέρες από την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας αγορών με χρήση επιταγών. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις συναλλαγές που ακυρώθηκαν μετά την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας αγορών με χρήση επιταγών (εντός της μεταβατικής περιόδου).

Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την παρέλευση 2 μηνών από το τέλος του μηνός εξαργύρωσης των επιταγών με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία εργάσιμη ημέρα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται στο allazosyskevi.gov.gr/.

Το πρόγραμμα, επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα.

Τα μόνα που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του TAXISnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο!

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα).

Οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθευτούν τις επιδοτούμενες συσκευές απευθείας από φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών οικιακών συσκευών της επιλογής τους. Από την πλευρά τους, τα καταστήματα είναι υπεύθυνα και για την παραλαβή των προς ανακύκλωση συσκευών από τους ωφελούμενους και την προώθησή τους προς ανακύκλωση, μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Αίτηση

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να υποβάλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
  • Αντίθετα, δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα. Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα (υπόχρεο και σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο τρεις συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • έως δύο κλιματιστικά
  • έως ένα ψυγείο
  • έως ένας καταψύκτη

Εισοδηματικές κατηγορίες

Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή της αίτησης διαδραματίζει το οικονομικό υπόβαθρο του πιθανού ωφελούμενου του προγράμματος. Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ). Σημειώνεται ότι το ΕΙΣμ σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα.

Στην περίπτωση που το ΕΙΣμ είναι:

  • μικρότερο από 5.000 ευρώ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία.
  • 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία.
  • 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία.
  • Για άνω των 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 4η εισοδηματική κατηγορία.

Τιμές

Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ., τόκους και έξοδα φακέλου).

Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ., κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κ.λπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης.

Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά και να μην ενσωματώνονται στην τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση. Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του προγράμματος θα πρέπει να προκύπτουν η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη