Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

vonitsacastle3

Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή πρωτοπορεί, μια ακόμα σημαντική επιτυχία έρχεται να ενταχθεί στην

πορεία της, καθώς μόνο ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας κατόρθωσε να υποβάλλει την πρότασή του κατά την πρώτη φάση υποβολής του στην ένταξή του στο Τ.Π.Σ ( Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο). Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παράλληλα η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας ,της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων και εν γένει της ορθολογικής οργάνωσης του χώρου με όρους βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Το μέγεθος της επιτυχίας ένταξης μας στο Τ.Π.Σ φαίνεται από το γεγονός ότι είμαστε ο μόνος από τους εφτά Δήμους του νομού Αιτωλοακαρνανίας που υπέβαλλε την πρότασή του και που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, καθώς και το γεγονός ότι είμαστε μέσα στους 136 δήμους από τους 332 της χώρας.

Η εκπόνηση των μελετών των Τ.Π.Σ χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ-ΣΑΤΑ 075. Επιπροσθέτως, να τονιστεί ότι η νέα επιτυχία του Δήμου μας στην ουσία αφορά και την ένταξη των άλλων δυο ΔΕ αυτή της Παλαίρου και αυτή της Μεδεώνος στο Τ.Π.Σ, αφού εκπονείται το Γ.Π.Σ των ΔΕ Ανακτορίου, όπου σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός διετίας. Τα παραπάνω Πολεοδομικά Σχέδια, αποτελούν ένα εργαλείο ανάπτυξης, τα οποία ορίζουν τον καθορισμό των χρήσεων γης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης για τον δήμο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια. Όλο αυτό το εγχείρημα θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας, διότι με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, σχέδια για επεκτάσεις πόλεων, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας είναι αυτός που έκανε την έκπληξη, καθώς ακόμη και μεγαλύτεροι Δήμοι στην εμβέλεια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν κατόρθωσαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων».

Συνεχίζουμε με όραμα για έναν καλύτερο Δήμο, ο οποίος θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των Δημοτών μας!

Δήμος Ακτίου Βόνιτσας

29dytika.gr

Νεότερη Παλαιότερη