Έρχονται ειδοποιητήρια για απλήρωτες εισφορές – Ποιους αφορούν

Εντός των επομένων εβδομάδων πρόκειται να εκδοθούν τα πρώτα παραστατικά για τις ασφαλιστικές εισφορές των περιστασιακά απασχολουμένων για

τα έτη 2020 – 2021.

Το λογισμικό για τις εισφορές των 15.000 περιστασιακά εργαζομένων που τα προηγούμενα χρόνια αμείβονταν μέσω παραστατικών παρεχόμενων υπηρεσιών, των γνωστών με την ονομασία «τίτλων κτήσης», βρίσκεται στη διάθεση του e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για εισφορές οι οποίες θα αναζητηθούν από τις επιχειρήσεις που απασχόλησαν περιστασιακά κάποιον και τον αντάμειψαν με το συγκεκριμένο παραστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον e-ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή των παρελθόντων ετών θα γίνει σε αρκετές δόσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τις 12. Μετά τον υπολογισμό για τα έτη 2020-2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η έκδοση των παραστατικών για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των τουλάχιστον εννέα μηνών του 2022.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα ακολουθήσει η εκκαθάριση και των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 1.2.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», το οποίο ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά το σχετικό λογισμικό δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν εργαζομένους περιστασιακά με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές για τα έτη 2020 και 2021, καθώς η εφαρμογή της διάταξης εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, από τον νόμο Βρούτση. Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με ΠΠΥ καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στο 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.

Με την έναρξη καταβολής εισφορών και για όσους αμείβονται με ΠΠΥ θα επέλθει ισορροπία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως αναφέρουν νομικοί ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι οι τίτλοι κτήσης έκρυβαν στις περισσότερες των περιπτώσεων σχέση εξαρτημένης (μισθωτής) εργασίας.

Μάλιστα αποτελεί ισχυρή πεποίθηση στις τάξεις των λογιστών και των εργατολόγων ότι οι αμοιβές για παροχή εργασίας μέσω ΠΠΥ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2016 έως το 2020 είχαν υποκαταστήσει τα δελτία παροχής υπηρεσιών (που έτσι και αλλιώς βαρύνονταν με εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) ειδικά στις περιπτώσεις της ευκαιριακής απασχόλησης.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη