Ενεργειακή αναβάθμιση: Ποια προγράμματα θα «τρέξουν» εντός Οκτωβρίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση δυο προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις

Στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, ετοιμάζει σειρά μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πάνω σε αυτή τη στρατηγική, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση δυο προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις.

Το πρώτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ, θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών όπως και κάποιων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα. Επίσης εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας αφορά την εγκατάσταση από επιχειρήσεις φωτοβολταικών στη στέγη αλλά και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας τη δυνατότητα οι συγκεκριμένες επενδύσεις να γίνουν εκτός του χώρου δραστηριότητας τους. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει το πλαίσιο για τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μόνο από ομάδες επιχειρήσεις και θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες μειώνοντας κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος.

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ το οποίο στους δυο κύκλους του έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.

Ο υπουργός τέλος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη