Γονικές παροχές: Οι γονείς μπορούν χωρίς επιβάρυνση να δίνουν στα παιδιά τους μεγάλα χρηματικά ποσά

Με την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty η εφορία δίνει ανάσα σε πολλούς

φορολογουμένους. 

Στους φορολογούμενους που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα κλικ.

Το αφορολόγητο ειδικά στις γονικές παροχές ισχύει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ.

Από τον Οκτώβριο του 2021 ισχύει αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Αυτό αφορά είτε ακίνητα, είτε οχήματα, είτε μετοχές, είτε ομόλογα κ.λπ. που μεταβιβάζονται εν ζωή από τους γονείς στα παιδιά, ή και μεταξύ συζύγων και άλλων συγγενών. Το αφορολόγητο στις γονικές παροχές ισχύει ανά γονέα. Αρα, από τους δύο γονείς μπορούν να γίνουν προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ. Αν το ποσό της μεταβιβαζόμενης περιουσίας υπερβεί τα 800.000 ευρώ τότε φορολογείται με 10%.

Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Αν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα πάνω από τα 800.000 ευρώ. Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών (χρήματα που βρίσκονται… σε στρώμα, σεντούκι κ.λπ.).

Οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.

Οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση να δίνουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα με πλήρη κάλυψη του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης της εφορίας.

Τα παιδιά θα μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, αν έχουν και πολύ χαμηλά δικά τους εισοδήματα δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη