Ενεργειακή κρίση: Ιταλοί επιστήμονες ζητούν να ισχύει η θερινή ώρα στην Ευρώπη και τον χειμώνα

Γιατί οι Ιταλοί επιθυμούν την διατήρηση της θερινής ώρας φέτος τον χειμώνα – Πώς θα βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης 

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μπορούν να μετριαστούν αν

η θερινή ώρα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τον χειμώνα, προτρέπουν επιστήμονες στην Ιταλία.

Εκτός από εξοικονόμηση ενέργειας, η μονιμοποίηση της θερινής ώρας θα περιόρισε τη ρύπανση και τις εκπομπές άνθρακα και θα βελτίωνε τη δημόσια υγεία, δήλωσε στο Reuters o Αλεσάντρο Μιάνι, πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima).

Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες άλλες χώρες, η Ιταλία γυρίζει τα ρολόγια μια ώρα πίσω κάθε φθινόπωρο, ώστε να ξημερώνει νωρίτερα, και τα επαναφέρει στην κανονική ώρα την άνοιξη, οπότε γίνονται φωτεινότερα τα απογεύματα και εξοικονομείται ενέργεια.

Το δημοσίευμα του Reuters.

Η διατήρηση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο θα επέτρεπε στην Ιταλία να εξοικονομεί μισό δισ. ευρώ τον χρόνο με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, και θα περιόριζε τις εκπομπές κατά 200.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.

«Επιπλέον, το φως αυξάνει τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, η οποία τονώνει τη διάθεση, και δίνει την ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους με πιθανά θετικά οφέλη για την υγεία» είπε ο Μιάνι.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει.


Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη